Cezariană sau naștere naturală? Când este mai scurtă perioada de refacere

248
Cezariană sau naștere naturală? Când este mai scurtă perioada de refacere - cezarianasaunastere-1434293661.jpg

Articole de la același autor

 "Perioada de refacere este mai scurtă în cazul nașterii naturale sau în cezariană?" - este întrebarea pe care o primesc medicii specialiști de la gravide. 


Este evident că recuperarea după nașterea prin cezariană este una mai anevoiasă și necesită o atenție și o îngrijire sporită pentru proaspăta mămică.


O astfel de naștere presupune o inter-venție chirurgicală care necesită mult mai mult timp de recuperare decât în cazul nașterii naturale. 


"Cezariana este o operație majoră a abdomenului; de aceea, este nevoie de un timp îndelungat pentru recuperare. De fapt, durează aproape șase luni pentru ca incizia să se vindece, iar nervii și țesuturile să se regenereze complet. Care sunt efectele în ambele situații? În cazul nașterii vaginale, mortalitatea maternă este mai redusă (cezariana: 1-2 decese / 1.000 de nașteri; naștere vaginală: 1-2 decese/aprox. 10.000 de nașteri), perioada de recuperare mai mică, crește intensitatea interactivității mamă-făt. Comunicarea cu medicul în timpul travaliului este mult mai bună, iar impactul psihic al procesului nașterii este înțeles de gravidă. Un alt avantaj ar fi reluarea mai rapidă a activității sexuale. 


Față de nașterea pe cale naturală, cezariana oferă confortul unei nașteri programate, rapide și cu o decontare a serviciilor medicale mai bune. În plus, elimină necesitatea monitorizării pacientelor aflate în travaliu. 


Analizând avantajele celor două tipuri de naștere, se poate ob-serva cu ușurință că avantajele nașterii vaginale sunt preponderent avantaje pentru mamă și făt, pe când avantajele nașterii prin operație cezariană re-prezintă mai mult avantaje pentru echipa medicală. Așadar, având întotdeauna în prim plan interesul pacientei, al viitoarei mame, decizia bazată pe raportul risc - beneficiu favorizează nașterea vaginală", a explicat dr. Mohamed Zaher, medic specialist obstetrică-ginecologie, managerul Spitalului privat Isis.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4764 secunde