Speranța cercetătorilor:

Celulele stem ar putea înlocui medicamentele pentru tratarea afecțiunilor cronice

465
Celulele stem ar putea înlocui medicamentele pentru tratarea afecțiunilor cronice - dd0afe089f0a20d05c577f5c2df86b16.jpg
Bolnavii cronici și-au pus speranțe în celulele stem că vor reuși să îi vindece de afecțiunile de care suferă. Celulele stem au capacitatea de a se transforma în celule specifice diferitelor organe ale corpului uman, rezultatul fiind vindecarea țesuturilor lezate, drept pentru care sunt considerate o minune a medicinii moderne. Deocamdată, în țara noastră se efectuează transplanturi de celule stem pentru tratarea bolilor sângelui. Pentru alte afecțiuni, cercetările sunt în desfășurare și capătul drumului nu este atât de aproape pe cât se crede.

Celulele stem sau celulele sușă, cum sunt cunoscute în termeni medicali, au fost descoperite în anii ’60 de cercetătorii canadieni Ernest McCulloch și James Till. Ei au demonstrat că din celulele sușă ale măduvei osoase pot fi obținute trei tipuri diferite de celule sangvine - descoperirea lor este folosită, în prezent, pentru tratarea bolilor de sânge, inclusiv a leucemiei.

Ce se poate obține din celulele stem
Proprietatea celulelor stem, pentru care sunt atât de apreciate, este că se pot transforma în celule specifice organelor umane. Potrivit dr. Vasile Sârbu, șeful Clinicii de Chirurgie II din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, celulele stem pot fi împărțite în trei categorii: totipotente, pluripotente și multipotente. "Celulele stem totipotente sunt cele obținute din ovul și din embrionul uman. Ele se pot transforma în orice tip de celulă a corpului. Ele erau prelevate de la embrionii rezultați în urma inseminării artificiale. În cazurile în care femeile aveau patru sau cinci fetuși umani, o parte erau scoși. Aceste proceduri sunt interzise însă în prezent, astfel că nu mai pot fi folosite aceste celule", a afirmat specialistul.
A doua categorie de celule stem, cele pluripotente, se obține din cordonul ombilical și se pot transforma într-o gamă largă de celule specifice. Spre deosebire de primul tip de celule, ele nu pot dezvolta un întreg organism, ci doar câteva organe - încă se mai descoperă ce tipuri de organe pot fi generate. În final, există și celulele multipotente (celulele adulte, prelevate din măduva osoasă și din sângele periferic), a căror arie este și mai redusă.

Transplanturi de celule stem pentru bolile de sânge
În prezent, în țara noastră sunt utilizate celule stem multipotente, prelevate din sângele periferic sau măduva osoasă a bolnavilor sau a unor donatori compatibili. Potrivit dr. Vasile Sârbu, transplanturile sunt efectuate, deocamdată, doar în cazul bolnavilor cu afecțiuni ale sângelui și limfei. Este vorba de leucemii (boală a sistemului imunitar, cu afectarea celulelor albe sanguine), mielomul multiplu (cancerul osos), limfoame (cancer al leucocitelor din sânge și limfă), talasemii (defecte ale celulelor roșii, al căror rol este să transporte oxigenul la organe) etc.
Ceilalți bolnavi cronici speră, de asemenea, că medicina va evolua până în stadiul în care celulele stem să fie folosite pentru tratarea lor. Printre aceștia, diabeticii - speră în transplantarea de celule stem, din măduva osoasă, pentru a prelua funcția pancreasului și a produce insulină, astfel încât să nu mai fie nevoie de injecții zilnice. "Cercetările în domeniu sunt o speranță mare, dar nu pot nici eu să estimez unde și când vor ajunge la copiii cu diabet care așteaptă un miracol. Încă se așteaptă rezultatele și nu suntem unde am dori să fim. Celulele stem, după prelevare, trebuie cultivate într-un anume mediu și rămâne să descoperim care sunt aceste medii care permit celulelor stem să devină celule producătoare de insulină. S-a depistat despre ce tip de celule este vorba, acum trebuie să se descopere și care este mediul propice transformării", a afirmat specialistul.

Multiple cercetări în domeniu
Cercetările efectuate în centre universitare de prestigiu din întreaga lume apropie tot mai mult medicina de folosirea celulelor stem în locul substanțelor farmaceutice. În loc de a fi administrate pastile, pe viitor, vor fi efectuate transplanturi cu celule stem pentru însănătoșirea organelor care nu-și îndeplinesc funcția corespunzător sau pentru regenerarea țesuturilor lezate. Aceasta este speranța geneticienilor.
Oamenii de știință din SUA au reușit, în 2009, să obțină ovule și spermă artificiale folosind celule stem - ceea ce dă o speranță cuplurilor infertile. La Universitatea din Tokyo, cercetătorii au obținut doi dinți naturali, tot din celule stem, la un șoarece de laborator. Tot experții din America vor să demonstreze că respectivele celule sușă pot fi utilizate pentru a reda vederea celor care au orbit din cauza unor afecțiuni și au demarat un studiu anul acesta. Beneficiile celulelor stem sunt utilizate și în chirurgia estetică, specialiștii spunând că au capacitatea de a regenera țesutul și de a atenua efectele îmbătrânirii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1638 secunde