Cele mai noi tehnologii în ecografia fetală, prezentate la Constanța

828
În urmă cu 35 de ani, medicii obstetricieni abia descopereau că ecografia poate fi folosită și pentru a urmări evoluția copilului în timpul sarcinii, fără să existe riscuri pentru făt sau pentru mamă. Datorită modernizării continue de atunci

și până la ora actuală a aparaturii destinate ecografiei obstetricale, doctorii au nevoie de o pregătire suplimentară pentru utilizarea celor mai noi tehnologii.

La sfârșitul săptămânii viitoare, municipiul nostru va fi gazda unui important curs de ecografie, dedicat medicilor obstetricieni. Cursul internațional de ecografie VISUS (Vienna International School of Ultrasound Sonography) este organizat de Asociația Română de Medicină Perinatală (ARMP), împreună cu Euromaterna, primul spital privat de obstetrică ginecologie din Dobrogea, ridicat în urmă cu trei ani în Constanța.


Participanții vor avea ocazia, în perioada 30 august - 1 septembrie, să învețe noile metode de mo-nitorizare ecografică a sarcinii după ultimele standarde ale Fetal Medicine Foundation din Marea Britanie.

Dr. Florian Danteș, medic primar obstetrică ginecologie la Euromaterna, ne-a povestit că, în ultimii 30 - 35 de ani, ecografia a luat un avânt foarte mare, datorită pro-greselor tehnologice. 


"S-a observat că, datorită acestui mijloc de investigare, pot fi deslușite miracolele creșterii copilului în uter. Lumea medicală a realizat că se poate supraveghea creșterea intrauterină a fătului printr-un mijloc extraordinar de util și care, mai ales, nu face niciun rău femeii gravide", a spus dr. Danteș. 


De atunci și până acum, însă, progresele tehnologice au permis medicilor să poată ob-serva și modul în care se dezvoltă copilul în burta mamei. 


"S-au făcut progrese și s-au descoperit toate modificările care apar la făt, dar și la mamă, pe perioada sarcinii", a adăugat medicul. În acest fel, dintr-o investigație gândită doar pentru a urmări o sarcină, s-a transformat într-o con-sultație a micului pa-cient, prin care se pot observa malformațiile sau alte boli. 


"Obstetricianul trebuie să verifice doi pacienți, atât mama, cât și copilul. La începutul anilor 90, a apărut conceptul «Fetus as a patient» (Fătul ca pacient), lucru care a impulsionat medicii pasionați de ecografie, dar și firmele producă-toare de ecografe să producă aparatură specială pentru așa ceva", a menționat dr. Danteș.

Spitalul Euromaterna, special ales pentru colaborare 


Urmărirea atentă a sarcinii nu poate fi realizată decât cu ajutorul unor aparate cu o tehnologie deosebită, mai aflăm de la medicul ginecolog. "Ecografia obstetricală de calitate nu se poate realiza decât cu aparatură de înaltă calitate. Pentru utilizarea acestei aparaturi performante este nevoie de un nivel mai înalt de pregătire, motiv pentru care s-a simțit nevoia unor cursuri speciale pentru anumite grupe de patologie a sarcinii. Așa a luat naștere acest curs la Viena, unde se află o renumită școală de ecografie, iar în colaborare cu firmele de aparatură medicală au reușit să pună în picioare o schemă de curs foarte utilă obstetricienilor", ne-a explicat dr. Florian Danteș. 


Medicul ne-a mai spus că România este prima țară din Europa Centrală și de Est care a primit, în urmă cu cinci ani, dreptul de a susține cursul. "Primul a avut loc în 2006, la Cluj, iar anul acesta, este pentru prima oară când acest curs se realizează și în Constanța. Este o onoare pentru noi faptul că prof. Florian Stamatian, președintele ARMP, a considerat că suntem suficient de bine pregătiți pentru a putea colabora împreună în orga-nizarea acestui curs", a menționat dr. Danteș.

Specialiști de renume în ecografia fetală, la Constanța

Manifestarea științifică de săptămâna viitoare reușește să adune la Constanța atât personalități medicale de vârf din centrele universitare cu tradiție ale țării, cât și traineri specializați în obstetrica mondială din Polonia și Austria. Printre medicii români prezenți la cursul VISUS se numără dr. Florin Stamatian, dr. Daniel Mureșean, dr. Dan Ona, dr. Gabriel Bănceanu, dr. Doru Herghelegiu și dr. Mircea Onofriescu. Cursanții vor afla mai multe despre ecografia obstetricală și de la doi specialiști din Polonia, dr. Arkadiusz Godlewschi și dr. Marchin Wiechec, dar și de la prof. dr. Haizinger Michael din Austria. 


Cele trei dimineți din zilele în care se desfășoară cursul vor fi dedicate prezentării de modalități teoretice pentru examinarea fătului, iar în fiecare după amiază, cursanții vor pune în practică ce au învățat. Cei 34 de medici participanți vor examina 34 de gravide, paciente ale spitalului Euromaterna, care vor be-neficia gratuit de aceste investigații. 


"Demonstrațiile se vor face cu ajutorul a cinci ecografe extrem de performante, de ultimă generație, oferite de reprezentanții firmei General Electric în România", a subliniat dr. Florian Danteș. 


Medicul a mai spus că locurile au fost limitate pentru acest curs, tocmai pentru că dotarea tehnică nu permite decât un număr de 30, cel mult 35 de participanți. 


Cursul internațional de ecografie VISUS se va desfășura la hotel Iaki, timp de trei zile, astfel: pe 30 și 31 august, între 9.00 și 19.00, iar pe 1 septembrie, între 9.00 și 13.30.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.317 secunde