"De ce ne răpește glaucomul vederea?" Este prima întrebare pe care și-o pune fiecare pacient pentru care chipurile celor dragi și lucrurile din jur nu se mai pot vedea la fel de clar din cauza slăbirii vederii.
De aceea, cea mai mare provocare pentru oftalmologi este depistarea timpurie a bolii și conservarea funcției vizuale pentru a crește calitatea vieții celor afectați, ajutați de cea mai performantă tehnologie în domeniu. Glaucomul, numit și "hoțul tăcut al vederii", este o afecțiune tot mai frecventă la nivel mondial, reprezentând a doua cauză de orbire în lume, după cataractă.
A devenit astfel o problemă de sănătate publică din cauza efectului invalidant pe care îl are asupra populației afectate, prin producerea de leziuni ireversibile asupra nervului optic, deși simptomele de boală sunt aproape nesemnificative, acestea devenind evidente de regulă în stadii avansate de boală.
Fiind o boală asimptomatică, dar ireversibilă, glaucomul impune o strategie eficientă de screening. "Natura asimptomatică a majorității tipurilor de glaucom și caracterul ireversibil al deficitului vizual ce rezultă impun identificarea unor strategii eficiente de screening. Astfel, cea mai mare provocare este reprezentată de diagnosticarea corectă și cât mai precoce a acestei afecțiuni. Identificarea factorilor de risc, alături de o atentă evaluare structurală și funcțională a nervului optic, constituie primul pas al unui diagnostic. Cea mai modernă metodă este tomografia de nerv optic SOCT (Spectral optical coherence tomagraphy), care utilizează scanarea laser pentru obținerea unor imagini de cea mai înaltă rezoluție și acuratețe. Procedura este rapidă, non-contact, non-invazivă și fără a necesita o pupilă dilatată. Sistemul SOCT conferă cea mai performantă scanare tomografică disponibilă corelată cu oftalmoscopia laser confocală prin intermediul unui singur instrument ultra avansat", explică dr. Hicham Mrini, medic specialist oftalmolog în cadrul Clinicii Mrini Eye Hospital din Constanța.
Ce favorizează apariția bolii
Printre cei mai importanți factori care favorizează apariția glaucomului, se numără hipertensiunea arterială, stresul, ateroscleroza sau ereditatea. Cea mai frecventă formă de glaucom se asociază însă cu o tensiune intraoculară crescută, tensiune care se poate depista în cadrul examinării într-o clinică de oftalmologie. Însă o formă particulară de glaucom este glaucomul normotensiv, despre care medicul oftalmolog susține că deși este caracterizat de tensiunea intraoculară în limite normale la măsurători repetate pe 24 de ore este însoțită de grave defecte de vedere.
"Odată confirmată afecțiunea, principalul obiectiv rămâne conservarea funcției vizuale și creșterea calității vieții pacienților asociind scăderea presiunii intraoculare, îmbunătățirea perfuziei nervului optic și neuroprotecția, întrucât sunt implicate mai multe mecanisme de acțiune ca dovadă că o tensiune normală nu exclude existența unui glaucom", completează dr. Hicham Mrini.
Deoarece mai mult de 50% din cazurile de glaucom încă rămân nediagnosticate, specialistul susține că este esențială o atenție sporită îndreptată către această problemă de sănătate.