Ce trebuie să știm despre intoxicația alimentară

862
Ce trebuie să știm despre intoxicația alimentară - 363f7c2e72130ff4e9ecc62bf10ea755.jpg
Vremea începe să se încălzească, iar afecțiunea care dă cel mai mult de furcă în anotimpurile călduroase este intoxicația alimentară. Cauzele bolii sunt consumul de fructe și legume nespălate, de alimente alterate și lipsa igienei proprii. De aceea, cea mai bună pavăză împotriva toxiinfecției alimentare este curățenia.

Intoxicația alimentară este o boală infecțioasă acută, iar principalele simptome sunt gastro-intestinale. Primul semn este diareea, ce poate fi însoțită de greață, vărsături, dureri abdo-minale. "Este important de știut că nu toate toxiinfecțiile alimentare «beneficiază» de aceste simptome relativ ușoare, care nu provoacă un disconfort major bolnavului. Unele toxiinfecții alimentare pot avea simptome mult mai grave, și anume febră ridicată, de 38 - 39 grade Celsius, dureri musculare, complicații sangvine și renale severe, paralizie nervoasă și musculară", a arătat dr. Andreea Tripac, medic generalist.
Infecția este dată de germeni patogeni, precum Salmonela, Clostridium botulinum sau Escherichia Coli, care dau primele simptome într-un interval cuprins între 2 și 48 de ore, în funcție de tipul infecției și de caracteristicile pacientului.
Medicul spune că bolnavii nu trebuie să se alarmeze imediat. Se impune solicitarea consultului medical dacă durerile abdominale nu s-au diminuat după scaunele dese ori dacă vărsăturile persistă mai mult de o zi, iar diareea mai mult de două - trei zile, în cazul adulților.
În privința minorilor, timpul de reacție trebuie să fie mai scurt, întrucât și pericolul de deshidratare este mai mare.
Tratamentul constă în hidratare și o dietă de tranziție - nu sunt necesare antibiotice. Dieta de tranziție presupune consumul de orez fiert, brânză, banane, piure de legume sau cartofi, administrate în cantități mici și des. Pentru hidratare, consumați ceaiuri de mentă și sunătoare, îndulcite, supe de legume, suc de morcovi. Evitați, în schimb, băuturile carbogazoase sau pe cele cu mult zahăr.
Chiar și după vindecare este bine să evitați excesele, a atras atenția dr. Andreea Tripac. Iar neplăcerile prin care au trecut bolnavii, vor fi sigur învățătură de minte: produsele alimentare nu trebuie consumate cu mâinile murdare, într-un mediu cu microbi (de exemplu, nu mâncați pe plajă!), fructele și legumele trebuie spălate înainte de consum, iar alimentele perisabile trebuie păstrate la temperaturi reci.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 01 Iunie 2010
Stire din Sănătate : Tutunul - otrava care ucide lent
Pagina a fost generata in 2.1336 secunde