Ce trădează afecțiunile tiroidei

1426
Ce trădează afecțiunile tiroidei - cetradeazadrcostearalucaamaliaen-1436886564.jpg

Articole de la același autor

r TSH-ul în limite normale nu exclude o afecțiune tiroidiană

Nodulii tiroidieni sunt foarte frecvenți, mai ales la femei. Studiile estimează că prevalența nodulilor tiroidieni în populația adultă, determinați prin palparea regiunii cervicale, este de 4 la sută, iar la copii este de 1 la sută. Prevalența crește odată cu vârsta, ajungând la 5 la sută în populația de peste 50 ani. Iar studiile ultrasonografie arată o prevalență de 50 la sută în special la pacienți de vârstă mijlocie și vârstnici.

Diferența de 45 - 46 la sută scapă cel mai adesea diagnosticării de către specialistul endocrinolog, mai ales că majoritatea pacienților cu gușă polinodulară prezintă valori ale TSH-ului în limite normale și deci scăpă și screening-ului funcțional tiroidian (dozaj TSH, FT4, FT3).

Se pune astfel problema dacă este oportun să facem screeningul afecțiunilor tiroidiene prin ecografie.

"Deși nodulii tiroidieni sunt o afecțiune comună, cancerul tiroidian, pe de altă parte, este o afecțiune rară, chiar dacă este cea mai frecventă formă de neoplazie endocrină, astfel că 95 la sută din nodulii tiroidieni sunt benigni", explică dr. Amalia Costea, medic specialist endocrinolog în cadrul Centrului Medical Medstar 2000 din Constanța.

Ecografie tiroidiană pentru diagnosticare

Potrivit acesteia, ecografia tiroidiană este importantă pentru diagnosticarea nodulilor tiroidieni care scapă palpării și caracterizării și confirmării diagnosticului nodulilor descoperiți prin palpare.

"Ultrasonografia este utilă pentru a confirma dacă o masă cervicală ține de tiroidă, pentru măsurarea precisă a nodulului tiroidian și pentru detectarea altor noduli nepalpabili prezenți în glandă (nu întotdeauna nodulul dominat, adică nodulul cel mai mare care se palpează, prezintă caracteristici suspecte, ci, de multe ori, un nodul mai mic sub 1 cm poate prezenta modificări suspecte); ultrasonografia diferențiază o masă solidă de una lichidă (chist). În mod sigur, ecografia ne poate sugera dacă un nodul este cu mai mare probabilitate benign sau malign și ne poate orienta în con-tinuarea investigațiilor cu elastografie, scintigrafie sau chiar puncție biopsie", mai spune medicul specialist.

Senzație de nod în gât

Dr. Amalia Costea precizează că, "nu cu foarte mult timp în urmă, consideram că majoritatea pacientelor care veneau la cabinet pentru «senzația de nod în gât» și la care nu se vizualiza sau se palpa nimic în zona cervicală și eventual o valoare normal a TSH, suferă de diverse forme de «nevroză», dar accesibilitatea ecografiei din ultimi ani demonstrează că un număr mare din aceste paciente prezintă modificări morfologice tiroidiene la examenul ultrasonografic".

Se concluzionează astfel că ecografia tiroidiană ar trebui făcută de rutină în cadrul examenului endocrinologic mai ales în zonele cu deficit de iod, unde gușa nodulară normofuncțională este frecventă, dar și în zone cu exces de iod (cum este Dobrogea), unde afecțiunile autoimune tiroidiene sunt mai frecvente, dar și pacienților cu istoric familiar de afectare tiroidiană, istoric de chimio-terapie și radioterapie în zona cervicală și poate chiar tuturor pacientelor peste 60 de ani.

"O să spuneți că, totuși, 95 la sută din noduli sunt benigni și atunci se pune problema dacă se justifică, de fapt, costul acestui screening. Eu zic că da, pentru că mulți dintre nodulii maligni sunt sub limita de detectare prin palpare și majoritatea sunt normofuncționali (TSH în limite normale) și ecografia ne oferă destule elemente care să orienteze diagnosticul", încheie dr. Amalia Costea.

Investigații la Medstar 2000

Specialiștii și dotarea Centrului Medical Medstar 2000 din Constanța oferă oportunități atât pentru diagnosticare (consultații de specialitate, dozaj hormonal TSH, FT4, FT 3, Tg, autoimunitate, ATPO, Ac, Antitiroglobulină, TRAb, ecografie tiroidiană și paratiroidiană), cât și pentru spitalizare în vederea tratamentului chirurgical sau medicamentos al afecțiunilor tiroidiene.

Pacienții pot beneficia de gratuitate, dacă sunt asigurați la fondul național de asigurări de sănătate, în efectuarea screening-ului afecțiunilor tiroidiene, prezentând bilet de trimitere de la medicul de familie și dovada de asigurat. Constănțenii interesați se pot prezenta la punctul Medstar 2000 de pe bulevardul Mamaia nr. 270, telefon 0341/174.600. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3707 secunde