Ce șanse de supraviețuire au copiii născuți prematur la Constanța

871
Ce șanse de supraviețuire au copiii născuți prematur la Constanța - copiiinascutiprematur-1394129053.jpg

Articole de la același autor

În cadrul secției de Neonatologie a Spitalului Județean Constanța sunt aduși pe lume și câte 3.000 de copii pe an. Din păcate, 40% dintre aceștia se nasc prematur, spun medicii, iar viața lor depinde atât de cadrele medicale care fac eforturi pentru a-i salva, cât și de aparatura modernă de îngrijire și monitorizare, care însă lipsește din cauza faptului că spitalul nu a primit fondurile necesare de la Ministerul Sănătății.


De ani buni, medicii din cadrul secției de neonatologie a Spitalului Județean Constanța se confruntă cu mii de cazuri de copii născuți prematur, care au nevoie de îngrijire specială. 
"Din cei 3.200 de copii născuți anual în secția de neonatologie, 40% se nasc prematur. Legat de patologia de prematuritate, acești copii suferă hemoragii cerebrale, paralizii, fac meningite și, foarte important, rămân cu probleme respiratorii pentru că ei nu știu să respire singuri. Mare parte dintre aceste cazuri apar pe fondul neglijenței mamelor, care nu merg la medic și deci, nefiind supravegheate medical, problemele nu sunt depistate la timp", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Livica Frățiman, șefa secției de neonatologie a Spitalului Județean Constanța. 


Salvarea lor depinde de aparate extrem de costisitoare
Pentru ca cei patru medici din cadrul secției să lucreze în cele mai bune condiții este nevoie de schimbări majore de reamenajare și recompartimentare a spațiului, dar și de dotare cu aparatură modernă de ventilație și monitorizare a prematurilor. Vestea bună este că, după finalizarea centrului de oncologie, Asociația "Dăruiește Aripi" va sprijini și reabilitarea compartimentului de terapie intensivă a secției de neonatologie. "Proiectul de reabilitare a compartimentului de reanimare reprezintă un pas extrem de important pentru noi, mai ales că lista aparatelor de care avem nevoie este foarte lungă. Avem nevoie de ventilatoare, de monitoare cardio-respiratorii, aparate pentru administrarea oxigenului sub presiune și de incubatoare. Toate aceste aparate sunt însă foarte costisitoare, fapt pentru care, implicarea Asociației este foarte importantă", susține dr. Livica Frățiman. 
Șefa secției mai spune că pentru a finaliza însă toată secția de neonatologie este nevoie și de implicarea comunității constănțene, care poate sprijini acest demers. 


"Urmărim scăderea mortalității"
Atât cadrele medicale, conducerea Spitalului, dar și președinta Asociației "Dăruiește Aripi", sunt de părere că odată cu modernizarea acestei secții se va reduce și mortalitatea neonatală din județ, iar diagnosticarea și tratarea nou-născuților va fi mult simplificată. 
"Urmărim ca prin restructurarea și dotarea secției cu aparatură de înaltă performanță să putem oferi cele mai bune condiții de diagnosticare, tratare și monitorizare a nou-născuților de pe secția de neonatalogie. 
Vom face toate demersurile necesare pentru demararea acestui proiect în cel mai scurt timp și vom trimite personalul existent la specializări suplimentare", a declarat managerul Spitalului Județean Constanța, Dănuț Căpățână. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5655 secunde