Ce mari pericole îi pasc pe diabeticii constănțeni

389

Articole de la același autor

Cu un număr de peste 35.000 de pacienți bolnavi de diabet, Constanța intră în lista orașelor cu o incidență extrem de crescută

a îmbolnăvirilor. Marea problemă o reprezintă numărul celor care se îmbolnăvesc de diabet pe fondul obezității, iar aici se regăsesc și foarte mulți copii.

45% dintre constănțenii cu diabet suferă și de obezitate sau dislipidemie, spun medicii. Numărul lor crește însă, de la un an la altul, astfel că, numai în ultimul an, în registrele medicale ale Departamen-tului de Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice figurează peste 30.000 de bolnavi.

"În ceea ce privește numărul bolnavilor de diabet, creșterea acestor cazuri este determinată și de obezitate, boală care merge mână în mână cu diabetul, favorizând adesea apariția lui. Îngrijorător este faptul că 45% dintre pacienții cu vârste între 40 și 59 de ani suferă de sindrom metabolic, adică obezitate și hipertensiune sau sunt supuși riscului de a le face", a precizat dr. Doina Catrinoiu, șefa Departamentului de Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice din cadrul Spitalului Județean Constanța.

Peste 100 de copii bolnavi

Cei 110 copii care sunt în evidențele Spitalului Județean Constanța și suferă de diabet au mari probleme și cu greutatea corporală. Mulți dintre ei suferă de diabet zaharat de tip I, ca urmare a factorilor care modifică sensibilitatea la insulină: pubertatea, o greutate mai mare decât cea normală, consumul de alimente bogat calorice.

"Avem atât pacienți cu diabet de tip I, cât și cu tip II. Primii sunt insulino-dependenți. În diabetul zaharat de tip I, sistemul imun confundă celulele producătoare de insulină, de la nivelul pancreasului, cu ceva străin organismului și declanșează un proces de distrugere a lor, proces numit autoimun, adică împotriva unor structuri proprii organismului.

La pacienții cu diabet de tip II, se produce insulino - rezistența, adică au suficientă insulină în organism, însă aceasta nu este utilizată corespunzător. În acest caz, mulți suferă și din cauza complicațiilor cardiace sau vasculare și au un risc extrem de ridicat de infarct de miocard sau accident vascular", a precizat medicul.

Consultații gratuite pentru constănțeni

Pe 10 noiembrie, în cadrul clinicii Pozimed, partener al Departamentului de diabet, constănțenii vor putea benefi-

cia de testări gratuite ale glicemiei, iar pe 14 noiembrie, în incinta Maritimo, se va organiza o campanie locală de măsurare a indicelui corporal, criteriu extrem de important în diagnosticarea obezității. Tot aici, specialiștii din cadrul Spitalului Județean Constanța vor organiza și o acțiune dedicată mișcării și controlului greutății. Evenimentul va începe la ora 16,00.

"Această săptămână este dedicată luptei împotriva diabetului și va fi un demers menit să atragă atenția asupra importanței diagnosticării diabetului și obezității. Asta înseamnă că vom acorda toată atenția atât pacienților, cât și familiilor acestora și vom pune accentul pe măsurile de prevenție", a completat medicul.

Pentru a reduce cozile interminabile la care pacienții erau obligați să stea lună de lună pentru a beneficia de consultații și tratament, șefa secției spune că, începând cu 1 decembrie, consultațiile vor fi zilnice.

"Vom avea un nou coleg, un medic diabetolog care să completeze echipa de specialiști. În total, vom fi opt cadre medicale, dintre care și un pediatru diabetolog", a completat medicul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 04 Noiembrie 2014
Stire din Sănătate : "Controlul diabetului stă pe masa ta"
Sâmbătă, 27 Septembrie 2014
Stire din Sănătate : Cum ținem glicemia sub control
Miercuri, 20 August 2014
Stire din Sănătate : Ceaiul negru, benefic diabeticilor?
Pagina a fost generata in 1.0912 secunde