Ce complicație riscă diabeticii care nu își tratează boala

293
Ce complicație riscă diabeticii care nu își tratează boala - cecomplicatie-1444663512.jpg

Articole de la același autor

În lipsa terapiei, pacienții care suferă de diabet se pot trezi că își pierd și vederea. Complicația face ca vasele de sânge care hrănesc retina să se deterioreze, să se rupă și să producă hemoragii retiniene care afectează vederea. Din această cauză, depistarea precoce și tratarea corectă a bolii sunt esențiale.

Retinopatia diabetică este o afecțiune care se dezvoltă la nivelul retinei ca urmare a instalării în organism a diabetului. Prin deteriorare vaselor de sânge, retina nu mai primește suficiente substanțe nutritive și oxigen, ceea ce duce la agravarea situației.

Simptomele retinopatiei diabetice se declanșează timpuriu, dar nu sunt observate decât atunci când s-au produs distrugeri masive și s-au dezvoltat complicații, precum edemul macular (inflamarea zonei centrale a retinei) sau dezlipirea de retină.

Controalele periodice pot conduce la identificarea precoce a retinopatiei diabetice.

"Simptomele retinopatiei diabetice includ vedere încețoșată sau distorsionată, dificultăți de citire, puncte luminoase sau întunecate în câmpul vizual, pierderea vederii parțială sau totală, sau senzația de «vedere printr-o perdea», durere la nivelul ochiului. În funcție de evoluția sa, retinopatia diabetică poate fi clasificată în:

- retinopatie neproliferativă, ce reprezintă un stadiu mai avansat al bolii, în care hemoragiile și exudatele devin mai numeroase, mai ales în zona centrală a retinei (macula), acolo unde apare edemul macular (umflarea maculei). Din această cauză, acuitatea vizuală scade.

- retinopatie proliferativă, ce reprezintă etapa cea mai avansată al bolii. În acest stadiu apar vase de sânge noi, anormale, care se rup și provoacă hemoragii intraoculare (hemoftalmus). Este înregistrată o pierdere însemnată a vederii. Principala complicație care poate apărea în acest stadiu este dezlipirea de retină", a explicat dr. Hicham Mrini, medic specialist oftalmolog în cadrul Clinicii de Oftalmologie Mrini Eye Hospital.

Boala poate fi ținută sub control

Retinopatia nu poate fi vindecată, tratamentul nu poate restabili vederea care a fost deja pierdută, însă poate preveni deteriorarea suplimentară.

"Fotocoagularea cu laser reprezintă tratamentul chirurgical care se reco-mandă în cazul pacienților cu retinopatie diabetică și este disponibil în cadrul spitalului Mrini Eye. În fotocoagulare sunt utilizate scurte impulsuri laser pentru a cicatriza vasele de sânge responsabile pentru hemoragia intraoculară", a mai spus medicul.

Fotocoagularea cu laser este efectuată în regim ambulator doar de către un me-dic specialist oftalmolog. După intervenție pacientul poate să meargă acasă.

Depistarea precoce a retinopatiei diabetice este esențială. Clinica de Oftalmologie Mrini Eye Constanța dispune de un departament modern pentru pacienții cu diabet, unde sunt disponibile toate investigațiile necesare depistării bolilor retiniene instalate ca urmare a diabetului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 21 Septembrie 2015
Stire din Sănătate : Cum să ținem diabetul sub control
Pagina a fost generata in 0.3638 secunde