Ce boli riști să faci când ai pojar la maturitate

37366
Ce boli riști să faci când ai pojar la maturitate - bolnavapojar-1323721369.jpg

Articole de la același autor

Chiar dacă este considerată, în mod obișnuit, o boală a copilăriei, rujeola afectează și persoanele adulte. La fel ca multe alte infecții de acest gen, pojarul este mult mai grav la adulți decât la copii.

Rujeola(pojarul) nu este contagioasă pentru toți adulții, ci doar pentru aceia care nu au fost infectați în copilărie sau care nu au fost vaccinați. În general, un sistem imunitar slăbit este foarte vulnerabil la bolile contagioase. Rujeola se transmite atunci când o persoană infectată tușește sau strănută și, în majoritatea cazurilor, se răspândește în perioada de incubație. La acel moment, pacientul nu știe că este infectat și nici nu prezintă vreun simptom. Bolnavul este contagios cu patru zile înainte să apară erupția cutanată tipică bolii, dar și încă patru zile după.

Ce simptome trebuie să urmărim
Semnele bolii apar, de regulă, în 8 / 12 zile de la expunerea la virus și nu diferă foarte mult față de simptomele unei simple răceli. În funcție de pacient, perioada de timp dintre momentul infectării și dezvoltarea simptomelor se poate întinde de la șapte până la 18 zile. Inițial, apare febra de 38 de grade Celsius sau mai mare, secreții ale nasului și strănutul.
De asemenea, bolnavul prezintă o senzație de gât uscat, tuse persistentă, oboseală sau diaree și își pierde pofta de mâncare. Aceste semne se manifestă pe o perioadă de la 3 până la 5 zile, apoi se dezvoltă o erupție sub forma unor puncte roșii cu un centru mic de culoare gri.
Punctele dispar după aproximativ o zi, iar în locul lor apare erupția tipică de rujeolă, mai întâi la nivelul feței și în spatele urechilor,
după care se extinde pe tot corpul.
Odată cu erupția, de obicei apare și febra de 40 de grade Celsius sau chiar mai mult, care scade în următoarele zile. Petele roșiatice nu dispar decât după cinci zile și pot fi însoțite de o senzație ușoară de mâncărime, dar nu la fel de intensă ca în cazul varicelei. Petele maronii și decolorate care rămân după erupție dispar treptat de pe piele.

Complicații mult mai grave în cazul adulților
Aproximativ trei procente dintre adulții tineri care suferă de rujeolă dezvoltă apoi pneumonie virală primară și trebuie internați în spital.
Totodată, hepatita și bron-hospasmul sunt complicații ale rujeolei mult mai întâlnite la persoanele adulte, decât la copii.
De asemenea, adulții prezintă un risc mai mare de suprainfecții bacteriene și erupția este mult mai severă. Pe lângă pneumonie, mai mult de o treime dintre adulți dezvoltă complicații respiratorii precum otita medie și sinuzita sau afecțiuni ca bronșita sau conjunctivita.
Pentru a evita orice fel de complicații, este indicat consultul me-dical încă de la apariția primelor simptome ale bolilor.

2011: Peste 3.000 de cazuri de rujeolă în România
Medicii specialiști susțin că cea mai bună metodă de a evita rujeola rămâne în continuare vaccinarea. Ministerul Sănătății anunța, săptă-mâna trecută, că numărul cazurilor de îmbolnăvire cu rujeolă a crescut în România, anul acesta, de aproximativ 17 ori față de 2010.
Și asta pentru că principalul motiv al îmbolnăvirilor este nevaccinarea grupelor de vârstă eligibile, cuprinse în campania de vaccinare gratuită.
Dacă anul trecut s-au înregistrat 193 de cazuri de rujeolă în toată țara, în 2011, numărul acestora a crescut la 3.270.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 01 Decembrie 2011
Stire din Sănătate : Boala care a speriat omenirea
Sâmbătă, 10 Decembrie 2011
Stire din Cetățenești : Dulciurile care se transformă în boli
Pagina a fost generata in 1.5756 secunde