Ce alimentație se recomandă în sezonul rece

222
Ce alimentație se recomandă în sezonul rece - alimentesezon-1381426926.jpg

Articole de la același autor

Dacă pe perioada verii medicii recomandau ca din alimentație să nu ne lipsească fructele și legumele, nici sezonul rece nu trebuie să facă excepție. "Pe durata sezonului rece, putem profita de portocale, mandarine, grepfruit, clementine, kiwi, mere, banane ce sunt bogate în vitamina C și bioflavonoide, de legume precum morcovi, praz, cartofi, varză, conopidă atât sub formă proaspătă, dar și congelate sau sub forma de murături (atenție la sare!). Se recomandă să asigurăm organismului cel puțin 5 porții de fructe și legume zilnic. De asemenea, se recomandă consumarea a cât mai multor supe calde, care sunt nutritive și nu îngrașă. O altă recomandare sunt băuturile calde, în special ceaiurile, care ajută și la prevenirea răcelii și la hidratarea atât de necesară. Dacă este vorba despre o persoană sedentară și care își petrece majoritatea timpului în medii încălzite, atunci este de dorit să își men-țină, pe cât posibil, dieta de vară: ali-mente ușoare, multe legume și fructe. În caz contrar, kilo-gramele în plus se vor acumula", explică dr. Loti Popescu, coor-donatorul pro-gramelor de sănătate din cadrul Di-recției Jude-țene de Sănătate Publică Constanța.

Lucrurile stau cu totul altfel în cazul persoanelor obligate să stea mai multe ore la temperaturi negative. În asemenea cazuri, dieta trebuie să fie mai bogată din punct de vedere caloric. Și aportul de proteine de calitate superioară este important, deoarece ele cresc imunitatea prin intermediul anticorpilor. În sezonul rece, se poate consuma un ou la două zile, știut fiind că proteina din albușul de ou este asimilată în totalitate. Proteinele nu furnizează multe calorii, însă ajută la menținerea echilibrului masei mus-culare, care generează căldura ne-cesară în efortul de adaptare la condițiile de frig. "Când expunerea la frig este prelungită, ponderea grăsimilor în dieta zilnică poate să ajungă la 30%, ele fiind principala sursă de calorii. Sunt recomandate grăsimile vegetale și animale de calitate. Nu trebuie uitat exercițiul fizic, care este o componentă de bază a unui stil de viață sănătos. Pentru menținerea unui tonus bun, a unei stări fizice și mentale bune, zilnic trebuie făcut măcar minimum un set de exerciții de înviorare și 30 minute de mișcare. Dintre vitamine, o contribuție im-portantă o are vitamina C, care ajută la scurtarea duratei răcelii și reducerea severității simptomatologiei, la creșterea imunității. Vitamina A este un nutrient esențial pentru mucoasa sistemului respirator, iar vitaminele din grupul B au și rol antiinflamator, ajutând la ameliorarea simptomelor infecțiilor de căi respiratorii superioare. Respectarea acestor recomandări va duce la îmbunătățirea stării de sănătate, la scăderea riscului de îmbolnăvire prin întărirea sistemului imunitar și la creșterea tonusului psihic și fizic", explică dr. Loti Popescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 02 Septembrie 2013
Stire din Cetățenești : Ce nu are voie să mănânce un câine
Pagina a fost generata in 1.2182 secunde