Cât trebuie să dormim pentru a ne menține sănătoși

1069
Cât trebuie să dormim pentru a ne menține sănătoși - catdormim-1337007899.jpg
Somnul reprezintă un aspect foarte important în viața noastră și este esențial pentru sănătatea organismului. Cu toate acestea, în ultima vreme, puține sunt persoanele care se bucură de un somn odihnitor. Specialiștii ne avertizează, însă, că nerespectarea duratei necesare de somn ne poate îmbolnăvi.

Stresul, stilul de viață nesănătos, anumite afecțiuni sau programul de lucru nepotrivit sunt doar câteva dintre motivele pentru care cei mai mulți oameni pierd ore bune de somn. "O mare parte din populație nu doarme suficient din cauza stresului sau a obiceiurilor nesănătoase, a orelor de muncă suprapuse orelor de somn sau din cauza unor boli", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Vera Eniko Pall, medic pneumolog în cadrul cabinetului Verasante din Constanța.

Dr. Pall ne-a mai spus că cei care nu dorm suficient riscă să devină diabetici, depresivi, dar se pot îmbolnăvi și de cancer sau afecțiuni ale inimii. "Conform oamenilor de știință, durata și calitatea somnului pot favoriza apariția a diferite probleme de sănătate. Astfel, crește riscul de diabet, depresie și anxietate, boli cardiace, cancer, deteriorare a memoriei, slăbire a siste-mului imunitar sau acumulare de kilograme în plus", a menționat pneumologul.

Cum ne dăm seama că nu dormim suficient

Dr. Vera Pall a precizat că durata de somn necesară diferă de la om la om în funcție de vârstă. "De exemplu, adulții trebuie să doarmă între 7 și 9 ore pe noapte, însă fiecare individ este diferit și poate avea nevoie de mai multe sau mai puține ore de somn."

Un somn bun are efecte benefice asupra organismului și contribuie la menținerea stării de sănătate, de aceea ar trebui să acordăm o atenție mai crescută acestui aspect și să urmărim semnele care ne avertizează că nu dormim cât ar trebui. "Persoanele care nu se odihnesc suficient se trezesc cu greu dimi-neața și sunt mai obosite decât atunci când se culcă, le este foarte greu să se concentreze, au stări frecvente de somnolență în timpul zilei și se simt deprimate și lipsite de chef", a explicat dr. Pall.

Odihna eficientă îmbunătățește creativitatea

Funcționarea normală a creierului este influențată de orele pe care le petrecem dormind. Dr. Vera Pall ne-a informat că, în timpul somnului, activitatea creierului continuă, dar în mod diferit față de starea trează. Înregistrarea activității electrice a creierului a dus la stadializarea etapelor de somn. "În urma unui studiu publicat de BBC News, cercetătorii au descoperit că faza somnului numită REM (somn cu mișcări oculare rapide sau somn cu vise), este importantă pentru asimilarea informațiilor noi și pentru a crea o rețea mai bogată de date care poate fi de folos pe viitor", a spus medicul pneumolog.

Potrivit studiului menționat de dr. Pall, voluntarii care au avut parte de un somn liniștit înainte de a fi supuși unor teste, au rezolvat problemele de gândire mai ușor. Astfel, oamenii de știință au constatat că faza de somn REM îmbunătățește creativitatea cu aproximativ 40%.

Prea puțin somn crește riscul de diabet și obezitate

Conform dr. Vera Pall, studiile oamenilor de știință americani au demonstrat că cei care dorm mai puțin de șapte-opt ore pe noapte prezintă un risc cu 75% mai mare de obezitate. În urma cercetărilor s-a descoperit faptul că lipsa somnului afectează nivelul hormonilor și poate produce o senzație mai mare de foame, condiții în care funcțiile metabolismului încetinesc și îngreunează procesul de slăbire.

În plus, persoanele care nu se odihnesc șapte sau opt ore în timpul nopții se pot îmbolnăvi mult mai ușor de diabet. "Riscul de a face diabet de tip 2 este de două ori și jumătate mai mare în cazul celor care nu se odihnesc cât trebuie. Mai mult, există studii care fac corelații între apariția bolilor cardiovasculare și un somn agitat. De asemenea, persoanele care plâng în timpul somnului sau sunt agitate au un risc mai mare de a suferi boli neurologice", a adăugat medicul pneumolog.

Ce trebuie să faci pentru a avea un somn eficient

Cei care vor să aibă parte de un somn odihnitor și să evite apariția insomniei, ar trebui să țină cont de câteva sfaturi, consideră dr. Pall. "Pentru a te asigura că te odihnești suficient, trebuie să te obișnuiești să te culci aproximativ la aceeași oră, astfel încât organismul să se obișnuiască să doarmă la o anumită oră. De asemenea, ar trebui să eviți alimentele care conțin cofeină sau energizante după ora 16:00 și mesele abundente seara, iar somnul de după-amiază nu trebuie să depășească 30 de minute", a spus medicul.

Mai mult, medicul recomandă ca înainte de culcare să ne relaxăm cu o plimbare, să citim o carte, să evităm emisiunile televizate agitate sau filmele violente și să nu pierdem orele de somn în fața calculatorului. Un alt sfat ar fi să creăm o atmosferă potrivită pentru somn într-o cameră întunecată și mai răcoroasă, cu un pat confortabil și multă liniște.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3317 secunde