Cât de periculoase sunt mușcăturile de căpușă

Luni, 23 Aprilie 2012, 18:08
3622
La nivel național și mai ales în Capitală, numărul pacienților mușcați de căpușe s-a înmulțit de când s-a încălzit afară. Netratată corespunzător, înțepătura de căpușă poate duce la boli rare și grave, avertizează medicii constănțeni.

Ieșirile în aer liber, la iarbă verde sau în parcuri, sunt tot mai dese în această perioadă. Minivacanța de 1 Mai se apropie, vremea se anunță frumoasă și călduroasă, iar constănțenii se vor bucura de timpul liber, cel mai probabil în natură. Medicii îi atenționează pe amatorii de picnicuri să fie foarte atenți unde și cât timp stau pe iarbă sau în preajma animalelor pentru a evita riscul de a fi înțepați de o căpușă. Complicațiile mușcăturilor pot fi severe, mai ales dacă nu se acționează prompt și adecvat.

Efectele înțepăturilor de căpușă

Deși o parte din căpușe nu determină apariția unor probleme grave de sănătate la gazdă sau transmite-rea unor afecțiuni, altele reprezintă vectorul principal al bolii Lyme sau a altor boli rare și chiar letale.

"Mușcătura de căpușă este periculoasă pentru că acest acarian se hrănește cu sânge și poate fi vector pentru boli infecțioase cu potențial grav și letal. Sunt destul de frec-vente aceste infecții în rândul populației", aflăm de la dr. Tudorel Poalelungi, medic dermatolog constănțean.

Cel mai vizibil semn al bolii Lyme este eritemul migrator, adică o dungă roșie în jurul înțepăturii, care se mărește de la o zi la alta. "În Uniunea Europeană există patru specii de căpușe care pot declanșa boala Lyme. Afecțiunea se manifestă printr-o tulburare neurologică severă ce duce până la paralizie. O altă urmare a mușcăturii de căpușă poate fi febra butonoasă, care duce la insuficiență renală", mai spune dr. Poalelungi.

Un constănțean, suspect că a fost mușcat de căpușe

În municipiul Constanța se pot observa cu ochiul liber, pe străzi, printre blocuri și în parcuri, mii de animale fără adăpost atacate de aceste insecte, ceea ce crește considerabil riscul ca ele să ajungă și la oameni. Cu toate acestea, până la ora actuală, la Constanța nu s-a confirmat niciun caz de mușcătură de căpușă la om, ci s-a constatat doar o suspiciune, susțin reprezentanții Direcției Județene de Sănătate Publică. "Deși în București medicii se confruntă din ce în ce mai des cu înțepături de căpușă, la Constanța încă nu este cazul să ne alarmăm. Am avut o singură suspiciune de febră butonoasă , săptămâna trecută, iar ancheta este în curs de derulare. Mâine (n.r. astăzi) vom afla cu exactitate dacă pacientul a fost mușcat sau nu de o căpușă", a declarat dr. Suzan Ibram, șeful Compartimen-tului de Supraveghere și Control Boli Transmisibile din cadrul DJSP Constanța.

Căpușa trebuie sufocată, nu smulsă

Mușcătura de căpușă nu este întotdeauna dureroasă sau infectantă, atrag atenția specialiștii. Din acest motiv, oamenii trebuie să fie foarte atenți și să se examineze de fiecare dată după o ieșire în aer liber. În momentul în care se pot observa înțepături pe picioare este indicată vizita la medic, singurul care poate constata gravitatea fiecărui caz în parte. În cazul în care căpușa rămâne în continuare atașată de piele, medicii nu recomandă smulgerea acesteia. "Scoaterea căpușei cu un clește, pensetă sau orice altceva este contraindicată. Căpușa are o gură foarte puternică, iar prin smulgere, capul poate să rămână înfipt în piele. Astfel se poate dezvolta o infecție care ar putea necesita chiar și o intervenție chirurgicală", avertizează dr. Tudorel Poalelungi.

Cea mai bună modalitate de a scăpa de căpușa de pe piele este sufocarea acesteia, mai spune medicul. "Cel mai simplu este să sufoci căpușa cu o compresă cu alcool, ulei sau cu două-trei rânduri de leucoplast. După un timp, aceasta se va desprinde mult mai ușor de pe piele. Chiar și în camera de urgență se folosește această metodă", explică medicul.

Sfaturi utile pentru a preveni mușcăturile

Printre recomandările medicilor în ceea ce privește prevenția înțepăturilor de căpușă se numără acoperirea pielii și a extremităților. Prin urmare, dacă mergeți la pădure și în zone unde se găsește iarbă înaltă, cel mai bine ar fi să evitați hainele foarte sumare. Sunt recomandați pantalonii lungi, șosetele lungi și tricourile cu mânecă lungă.

"Ar fi indicat să fie atenți unde se așează în natură, să se ferească pe cât posibil de animalele infectate și să poarte o îmbrăcăminte adecvată", recomandă dr. Poalelungi. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2378 secunde