Cât de periculoasă poate fi rezistența la antibiotice

481
Cât de periculoasă poate fi rezistența la antibiotice - antibiotice-1332264336.jpg

Articole de la același autor

În România, cauza principală a consumului abuziv de antibiotice este faptul că medicamentele se obțin foarte ușor fără rețetă.
Din acest motiv, țara noastră are cel mai mare număr de cetățeni din Europa care au obținut antibiotice fără să treacă pe la medic.

Rezistența la antibiotice repre-zintă o adevărată amenințare la adresa sănătății publice peste tot în lume, deoarece presupune tratamente mai complicate, riscuri mai mari de deces și costuri suplimentare. Declarația aparține dr. Amalia Fekete, director al Direcției de Sănătate Publică și Control în Sănătate Publică din Ministerul Sănătății, care susține că o marte parte din infecțiile intraspitalicești sunt cauzate de bacterii foarte rezistente, cum ar fi stafilococul auriu și enterococul.
"Aceste infecții duc la internări prelungite, handicap pe termen lung, creșterea rezistenței la agenți microbieni, costuri extrem de mari pentru sistemele de sănătate, cheltuieli ridicate pentru pacienți, dar și la un număr semnificativ de decese", spune dr. Fekete.

Cele mai multe abuzuri, la copii
Recent, Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția că există riscul apariției unor microbi rezis-tenți, care nu mai pot fi stăpâniți cu antibiotice. Dr. Corneliu Neagoe, medic pediatru constănțean, a explicat, pentru "Cuget Liber", că "organismul uman este plin de microbi de tot felul; făcând antibiotice, majoritatea lor mor, dar rămân unii care se dezvoltă foarte mult și devin periculoși, astfel încât poți să mori chiar și dintr-o banală zgârietură la genunchi. Din păcate, cele mai multe abuzuri sunt la pacienții copii. Se administrează antibiotice pentru viroze, faringite, rinofaringite, însă în cele mai multe cazuri, la presiunea părinților. La o viroză, un copil poate face febră chiar și șapte-opt zile, așa se manifestă organismul. Însă mulți părinți deja după două-trei zile de febră se sperie și cer antibiotice. Dar acestea dau siste-mul imunitar peste cap".

Care sunt cei mai rezistenți microbi
Potrivit specialiștilor, rezistența la antibiotice apare în momentul în care microorganismele, precum bacteriile și unele ciuperci sensibile la antibiotice, nu mai reacționează la tratament. Acest lucru se în-tâmplă ori din cauza adaptării naturale a microbilor, ori în urma unei administrări improprii a medicamentelor.
Cei de la direcția de sănătate publică recomandă ca antibioticele să fie utilizate rațional și echilibrat pentru a preveni și controla cât mai eficient bolile infecțioase. În prezent, printre microbii cunoscuți ca fiind rezistenți la antibiotice se numără bacteriile care provoacă TBC, gonoreea, streptococ sau stafilococ. Pentru a combate infecțiile și rezistența la antibiotice, trebuie respectate normele de igienă în gospodării, pregătirea hranei și spălarea frecventă a mâinilor.

Cetățenii trebuie informați
Potrivit celor mai recente re-zultate ale Eurobarometrului privind atitudinile și practicile populațiilor din Uniunea Europeană legate de antibiotice, europenii se împart între avizați și neinformați în proporții echilibrate. Aceleași date arată că România are cel mai mare număr de cetățeni (21%) care au obținut antibiotice fără rețetă prescrisă de medic.
Dr. Amalia Fekete a amintit că, din anul 2008, țara noastră a început să marcheze, în luna noiembrie, Ziua Europeană de Informare pentru Antibiotice, pentru înștiințarea populației în legătură cu utilizarea corespunzătoare a antibioticelor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3166 secunde