Cât de mulțumiți sunt pacienții de medicamentele la care au acces

114
Cât de mulțumiți sunt pacienții de medicamentele la care au acces - medicamentepentruracealagripasiv-1524580303.jpg

Articole de la același autor

Institutul pentru Politici Publice a lansat astăzi, în dezbatere, la Palatul Parlamentului, studiul național "Accesul la medicamente și consumul acestora - Atitudini, percepții și comportament".


Documentând opiniile relevante în demersul de identificare de soluții durabile de politică publică la ceea ce se numește, în România, criza medicamentelor, IPP, sub patronajul Comisiei pentru sănătate și familie a Camerei Deputaților, a prezentat cea mai recentă cercetare sociologică realizată cu sprijinul Institutului Român pentru Evaluare și Strategie - "Accesul la medicamente și consumul acestora - Atitudini, percepții și comportament".


Studiul, care include și un sondaj reprezentativ la nivel național pentru populația ce suferă de boli cronice, a identificat și a supus dezbaterii publice, în prezența parlamentarilor, a reprezentanților Executivului, a medicilor, farmaciștilor și a liderilor asociațiilor pacienților cu diferite afecțiuni o serie de direcții de acțiune pentru combaterea acestui fenomen, apreciindu-se că în decursul ultimelor luni în România criza medicamentelor s-a accentuat, cu consecințe dintre cele mai grave pentru viețile oamenilor, luându-se soluții pe moment fără rezolvarea cauzelor sistemice.


Adrian Moraru, directorul IPP, care a prezentat studiul, a atras atenția că lipsa de medicamente - una dintre principalele probleme din sistemul de sănătate românesc - este o problemă europeană și nu trebuie pornit de la ideea că "în România e dezastru".


"Nu cred că e ceva care se poate rezolva printr-un set de măsuri de azi pe mâine", a adăugat el.
Moraru spune că între marile probleme identificate se află subfinanțarea sistemului, precum și lipsa unui grup de lucru la nivelul instituțiilor statului care trebuie să se constituie într-un organism și care să dezbată problemele la zi pe termen de 6 luni, după care aceste discuții să fie reînnoite, pe măsură ce problemele reapar.


Conform studiului IPP, realizat pe un eșantion de 2.894 de subiecți, bolnavi cronic, în luna februarie 2018, prețul scump al medicamentelor și posibilitatea de decontare doar a unora dintre ele sunt principalele nemulțumiri ale respondenților. Alte probleme menționate sunt dificultatea cu care se găsesc anumite medicamente și procedurile complicate de obținere a medicamentelor.


Majoritatea respondenților (84%) spun că au achiziționat, în ultimele luni, medicamente pe bază de rețetă decontată/ compensată de Casa de Asigurări de Sănătate. Un sfert dintre persoanele intervievate afirmă că au achiziționat medicamente fără rețetă, iar 24% au achiziționat medicamente pe bază de rețetă nedecontată/ necompensată de Casa de Sănătate.
Mai mult de jumătate din cei intervievați au susținut că sunt mulțumiți de accesul pe care îl au în România la medicamentele căutate, mai arată studiul IPP, ceea ce Adrian Moraru califică ca fiind "o concluzie surprinzătoare".
Astfel, 64% dintre subiecți se declară mulțumiți, în general, de accesul avut la medicamente. În același timp, 15% sunt nemulțumiți și 5% sunt foarte nemulțumiți. Din rândul celor nemulțumiți, 39% spun că nemulțumirea principală este prețul ridicat al medicamentelor, 20% indică faptul că sunt prea puține medicamente compensate/ doar cele ieftine sunt compensate, iar 14% spun că problema principală este dificultatea cu care găsesc anumite medicamente. 7% dintre aceștia spun că procedurile de obținere a medicamentelor sunt complicate și 5% afirmă că medicamentele nu sunt eficace.


O proporție de 73,2% din rândul celor intervievați iau medicamente de câteva ori pe zi, arată studiul, iar 21,5% - o dată pe zi. 19,2% dintre cei chestionați spun că iau două feluri de medicamente în cadrul tratamentului prescris. Afecțiunile pentru care iau tratament medicamentos respondenții și pe care le menționează în cele mai ridicate proporții sunt: cele cardiace (61%), urmate de cele legate de circulația sângelui (18%), afecțiuni ale sistemului osos (17%), diabet (17%), afecțiuni ale sistemului nervos (14%). Alte afecțiuni menționate sunt: hepatice, musculare/ articulare, respiratorii, digestive, endocrine, renale, oncologice.


Majoritatea subiecților (67%) nu s-au regăsit în situația de a nu găsi în prima farmacie vizitată medicamentele prescrise. Însă 32% dintre aceștia spun că s-au confruntat cu o astfel de situație și au apelat la diverse metode pentru a procura medicamentele necesare: au căutat în alte farmacii (73%), au revenit în aceeași farmacie în ziua următoare (21%), au sunat medicul pentru a înlocui medicamentul (10%), au apelat la cunoștințe (8%). Doar 1% au căutat pe internet. Același procentaj a apelat la companii producătoare sau distribuitoare de medicamente.


Niciunul dintre subiecți nu a făcut sesizare la Agenția Națională a Medicamentului.
Potrivit studiului IPP, 77% dintre subiecți s-au declarat mulțumiți de disponibilitatea medicamentelor în farmacii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9862 secunde