Cât de importantă este gimnastica în sarcină

125
Cât de importantă este gimnastica în sarcină - gimnastica-1526029590.jpg

Articole recomandate

Chiar dacă sunteți însărcinate, asta nu înseamnă că nu vă puteți menține în formă. Potrivit Lilianei Tudose, educator prenatal, graviduțele pot avea o condiție fizică bună pe toată perioada sarcinii, desigur, dacă practică în mod regulat exerciții fizice adaptate special pentru ele. 


"Gimnastica prenatală este mai mult decât mișcare! Este lucrul cu trupul și cu mintea, este un mediu pozitiv pentru dezvoltarea gândirii unei viitoare mămici", este de părere Liliana Tudose. 


Ca urmare, femeile trebuie să știe că gimnastica prenatală este un element important în asigurarea unei bune evoluții a sarcinii. 


Astfel, odată cu săptămâna a 14-a, a 15-a sau a 16-a și cu acordul medicului specialist, se poate începe programul de gimnastică, continuându-se chiar până spre finele sarcinii. 


În același timp, se recomandă ca femeile cu o sarcină sănătoasă să participe la ședințele de pregătire, deoarece sarcina nu este un handicap, corpul lor trecând timp de nouă luni prin numeroase transformări și care necesită un efort suplimentar. 


Nu mai spunem că, în timpul sarcinii, pot apărea o serie de disfuncții legate de statica vertebrală, scolioze, cifoze, instabilitatea musculaturii paravertebrale sau afecțiuni ale coloanei vertebrale, precum discopatii însoțite de radiculopatii sau crize de lombosciatică, nu doar cea de lumbago sau lumbalgia acută. 


Gimnastica prenatală constă în exerciții simple care au rolul de a menține tonusul muscular al mamei la perineu și la abdomen.


Tehnici de respirație în travaliu și expulzie 


La cursurile prenatale, viitoarele mămicile pot învăța și despre tehnicile de respirație în travaliu și expulzie, complicațiile nașterii, conținutul bagajului atât pentru ea, cât și pentru bebeluș în momentul în care se internează în spital, în ce constă nașterea și lăuzia, alăptarea, băița bebelușului și multe altele. 


Totuși - rețineți! - gimnastica prenatală nu este indicată tuturor gravidelor. Excepție fac femeile cu anemie patologică, cele cu placenta previa, gravidele hipertensive, la mamele cu nașteri premature sau cele care au suferit avorturi spontane. 
Înainte de toate, însă, nu uitați că exercițiile fizice sunt importante pentru fiecare dintre noi. Ele ne ajută să avem o stare generală bună, atât fizică, cât și psihică. Tocmai de aceea, nici femeile însărcinate nu trebuie să evite gimnastica, pentru că aceasta le oferă nenumărate avantaje. 


Pentru cele care aleg Pilates, spre exemplu, acest gen de gimnastică ajută foarte mult la menținerea tonusului muscular abdominal, prevenind, astfel, apariția durerilor de spate și vă oferă mai multă forță în timpul travaliului. 


Totodată, pe tot parcursul sarcinii, se urmărește modul în care vă simțiți și se adaptează exercițiile în funcție de semestrul de sarcină, limitând intensitatea mișcărilor, astfel încât organismul să rămână permanent în starea de confort. Exercițiile se practică individualizat, în funcție de nivelul de antrenament, spun specialiștii. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0423 secunde