Cât de dramatice sunt efectele cataractei congenitale pentru bebeluși

1343
1
Cât de dramatice sunt efectele cataractei congenitale pentru bebeluși - cataractacongenitala-1362763235.jpg
Cataracta congenitală este o cauză importantă de orbire la copil. Ea trebuie diagnosticată încă din primele zile de la naștere pentru ca specialistul să determine care este gradul de afectare al ochiului bebelușului și dacă se poate interveni chirurgical pentru a-i acorda acestuia șansa să vadă. Din păcate, în cazul cataractei totale, șansele sunt minime, explică specialiștii. 

Consecințele sunt dramatice

Cel mai grav este că în primele luni de viață, vederea este cel mai important stimul perceput de creier, prin intermediul ochilor. Odată ce acesta este afectat, comportamentul și dezvoltarea copilului pot avea de suferi. Deși cataracta congenitală poate fi depistată încă din primele zile de viață, corecția nu poate interveni atât de timpuriu deoarece copilul nu este suficient de dezvoltat. "Cataracta congenitală poate și trebuie să fie diagnosticată cât mai repede după ce copilul a venit pe lume însă acesta nu este operabil decât după prima lună de viață. Este foarte important însă ca specialistul să stabi-lească în mod cert dacă este vorba despre o cataractă sau o atrofie optică pentru a impune corecția optică potrivită. Din păcate în cazul cataractei infantile, starea este ireversibilă și va afecta întreaga viață a viitorului adult, mai ales ca percepție", explică dr. Eliza Avram, medic primar oftlamolog.

Când suspectăm o cataractă la copil

Nu întotdeauna un copil care se naște cu cataractă are și simptomele bolii. De exemplu incapacita-tea copilului de a fixa sau a urmării obiecte, adică "ochi jucăuși", sau apariția petelor de culoare albă în aria pupilei pot fi doar două dintre semnele unei acuități vizuale scăzute. "Cataracta congenitală se poate constitui ca o boală izolată sau se poate asocia cu anumite anomalii meta-bolice sau sindroame malformative. Cataracta totală sau cea unilaterală au de cele mai multe ori o evoluție nefavorabilă, chiar și atunci când pentru terapie sunt utilizate tehnici chirurgicale avansate", completează dr. Eliza Avram.

Intervenția chirurgicală este inevitabilă

Tratamentul cataractei poate impune și o serie de tratamente medicamentoase pentru a dimi-nua efectele slăbirii vederii, însă medicul recomandă în cele mai multe cazuri intervenția chirurgi-cală. Observația permanentă a copilului nu se încheie însă odată cu operația. Medicul va prescrie în continuare corecția optică prin ochelari pentru corecția viciilor de refracție sau a diferențelor de dioptrii între cei doi ochi, precum și prin tratament de dezambliopizare intensă, adică acoperirea "ochiului bun" în cazul cataractei congenitale unilaterale.



Comentează știrea

Nicoleta
12 noiembrie 2013
Cataracta congenitala unilaterala

Am o fetita care a fost operata de cataracta congenitala unilaterala la ochiul stang la 2.5 luni si apoi la 6 luni.Acum are 2a ni facem dezambliopizare si dioptria pe care o acum este de -8.Cand are ochiul bun acoperit se descurca,adica nu se impidica se joaca ca un copil normal doar apropie capul mult cand vrea sa vada ceva.Astept sa vad cum va decurge totul pana la capat.Bafta tuturor!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 23 Februarie 2013
Stire din Sănătate : Gimnastica și masajul bebelușului
Sâmbătă, 02 Martie 2013
Stire din Eveniment : Bebeluș mort, găsit într-o pungă!
Sâmbătă, 23 Februarie 2013
Stire din Diverse : Ginko biloba, "leacul" pentru mintea obosită
Pagina a fost generata in 0.4201 secunde