Cardul de sănătate și rețetele electronice, obligatorii din 1 ianuarie

450
Cardul de sănătate și rețetele electronice, obligatorii din 1 ianuarie - consultmedicalshutterstock-1357046778.jpg

Cardul de sănătate și rețetele electronice vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2013.
Potrivit Agerpres, cardul (CEAS) reprezintă un instrument la purtător pentru identificarea pacientului în sistemul național de asigurări sociale de sănătate și permite decontarea serviciilor medicale reale efectuate de către acesta.

Cardul va fi obligatoriu de la 1 ianuarie 2013 pentru toți cetățenii români de peste 18 ani și va conține datele de identificare ale posesorului, respectiv numele acestuia, codul unic de asigurat (format din 20 de caractere și diferit de CNP), precum și informații medicale despre deținător.

Cardul va permite atât identificarea calității de asigurat - lucru care va certifica utilizarea corectă a fondului de asigurări sociale de sănătate pentru pacientul care s-a prezentat la medic, cât și accesul medicilor de familie și medicilor de urgență la o serie de date medicale cu risc vital ale pacienților.

Cu acordul pacientului, medicul de familie va încărca pe card date medicale precum persoane de contact în caz de urgență, grupa sanguină, donator de organe și boli cronice, informații care pot salva viața pacientului, putându-se evita administrarea de medicamente incompatibile cu profilul său medical.

Cardul Electronic de Asigurări Sociale de Sănătate se va distribui în prima parte a anului 2013, costul acestuia fiind suportat din bugetul Ministerului Sănătății.

De asemenea, din 1 ianuarie 2013, medicii vor prescrie, obligatoriu, medicația numai în format electronic.

Rețeta electronică a fost introdusă la 1 iulie 2012 și a funcționat în paralel cu rețeta clasică, completează sursa citată.

 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2601 secunde