De la 1 mai

Cardul de sănătate, obligatoriu în spitale, la medic și în farmacii

272
Cardul de sănătate, obligatoriu în spitale, la medic și în farmacii - dela1mai-1428420365.jpg

Articole recomandate

Începând din luna mai, pacienții asigurați vor merge cu cardul în mână pentru a beneficia de consultații medicale, de analize la sânge, în spitale, la sanatorii, dar și la farmacie. Pacienții care nu vor prezenta cardul ori de câte ori vor beneficia de aceste servicii vor fi buni de plată, spun reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Constanța.

Deși majoritatea serviciilor de asistență medicală primară sunt valabile încă de luna aceasta, începând cu 1 mai, asigurații vor avea obligația de a prezenta cardul de fiecare dată când vor merge la medic, fie că vorbim de cabinete sau clinic, fie că vorbim de spitale.

"În cadrul spitalelor, cardul de sănătate se va utiliza în următoarele condiții: pentru spitalizarea continuă utilizarea cardului de sănătate se face la internarea și externarea din spital, cu excepția urgențelor medico-chirurgicale, la externarea din spital a cazurilor transferate de la un spital la altul, dar și în situația în care s-a înregistrat decesul asiguratului.

Cât privește spitalizarea de zi, prezentarea cardului național de asigurări sociale de sănătate se face la fiecare vizită.

Persoanele care, din motive religioase sau de altă natură refuză utilizarea cardului de sănătate, vor solicita, la Casa de Asigurări de Sănătate în evidența căreia se află, o adeverință de înlocuire a cardului de sănătate. Această adeverință are valabilitatea de 3 luni", a precizat Dragoș Potelenu, președintele CJAS Constanța.

Ce servicii sunt gratuite

În ciuda faptului că legea le interzice clinicilor de imagistică să încaseze contravaloarea oricărui serviciu de specialitate prestat, nu sunt puțini cei care se plâng că, deși au avut bilet de trimitere de la medicul specialist, au fost puși să achite o coplată la RMN, CT, ecografii sau radiografii.

"Conform noului contract-cadru, orice coplată sau sumă prin care aceste servicii să fie achitate de pacientul asigurat este interzisă. Există un plafon asigurat de Casă pentru fiecare dintre aceste clinici sau cabinete, deci pacientul nu are nimic de achitat. În cazul în care unui pacient i se mai cer bani pentru astfel de servicii, el trebuie să știe că poate să facă plângere la CJAS și se vor face verificări în acest sens. Alte servicii gratuite sunt cele stomatologice care erau decontate pentru copiii cu vârste între 0 și 18 ani", a mai spus președintele CJAS.

Spitalele, obligate să ofere toate medicamentele gratuit

O altă problemă semnalată de-a lungul timpului de sute de pacienți constănțeni a fost cea a medicamentelor cumpărate din buzunarul propriu pe timpul spitalizării. De la perfuzii și până la medicamente sau materiale sanitare, copii sau adulți au fost trimiși la farmacie să își cumpere singuri tratamentele. Mai grav este că oamenii susțin că, în loc să primească o scrisoare medicală sau o rețetă parafată, aceștia au primit "prescripțiile" medicale pe bilețele de hârtie.

"Știm cu toții că există un plafon alocat spitalelor de stat, e adevărat că e același ca anul trecut, dar legea trebuie respectată. La fel ca în cazul pacienților care au achitat coplata pentru radiologie, cerem în mod expres ca orice încălcare a acestor reguli să ne fie semnalate.

Noul contract-cadru prevede sancțiunea de reziliere a contractelor pe o perioadă de 5 ani pentru furnizorii aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, în situația în care între aceștia există contracte, înțelegeri în scopul obținerii de foloase materiale sau bănești de orice natură, cu excepția situațiilor prevăzute de actele normative", a completat Dragoș Poteleanu.

Andreea NĂSTASE

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5188 secunde