Canicula a băgat peste 60 de persoane în spital

3072
Canicula a băgat peste 60 de persoane în spital - 959779642e6e758563e80b5d83150a9f.jpg
Bolnavii cronici, bătrânii, dar și copiii mici au cel mai mult de suferit din cauza căldurii, căci organismul lor nu face față acestor temperaturi ridicate. De aceea, medicii le atrag atenția că le temperaturi le pot agrava afecțiunile sau le pot crea alte probleme de sănătate. Drept dovadă, numărul ridicat de persoane care au ajuns deja la spital cu simptome cauzate de căldură.

Evidențele Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța arată că de luni, 9 august, și până în prezent, au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe 61 de persoane care prezentau tempe-raturi crescute. Dr. Florian Stoian, purtătorul de cuvânt al unității spitalicești, a arătat că numărul este ridicat, iar valorile tempe-raturii corpului erau peste cele obișnuite, pacienții ajungând la spital cu 40 sau 41 de grade Celsius.
Dintre aceștia au murit până în prezent 13 persoane. Dr. Stoian a arătat că necropsiile au confirmat doar pentru patru dintre pacienți hipertemia ca fiind cauza decesului. În restul cazurilor - inclusiv pentru cele cinci decese semnalate de la începutul acestei săptămâni - autopsiile au evidențiat bolile deja cunoscute ale pacienților.
Cu toate acestea, medicii admit că temperaturile ridicate din ultimele săptămâni afectează starea de sănătate a celor vulnerabili din punct de vedere medical. Adică a bătrânilor, a bolnavilor cronici și a copiilor. Explicația ne-a fost oferită de dr. Dan Căpățână, managerul SCJU Constanța. "Centrul termoreglării, care se află în hipotalamus, nu funcționează cum trebuie din cauza temperaturilor ridicate. Persoanele acestea sunt tarate și pot face temperaturi peste 40 de grade Celsius", a arătat medicul.
Majoritatea pacienților care au ajuns la spital cu febră și au decedat aveau peste 70 de ani. "Cel mai în vârstă avea 91 de ani și avem informații de la familie că, în ziua precedentă internării, s-a plimbat prin parc, în soare. Era o persoană cunoscută cu hipertensiune", a arătat dr. Florian Stoian.

Sfaturi pentru zilele toride
Organismul are nevoie de cât mai multe lichide, mai ales în aceste zile, când ar trebui să beți peste 2 litri. Consumați ceaiuri fără zahăr sau cu lămâie, cât se poate de calde sau apă plată, alternativ cu apa minerală. Evitați în schimb cafeaua și orice alte produse care conțin cafeină, băuturile acidulate, băuturile alcoolice, tutunul și abuzul de medicamente.
Consumați cât mai puține alimente bogate în proteine (precum carnea) și cât mai multe fructe și legume care să vă ajute la hidratare (pepeni, roșii, castraveți, piersici). Lichidele, fructele și legumele vă vor ajuta să rezistați în fața căldurii.
Nu ieșiți în oraș la orele prânzului, iar dacă o faceți, purtați ochelari de soare, o pălărie sau o umbrelă. Este bine, de asemenea, să aveți la voi o sticlă de ceai neîndulcit.
Bolnavii de inimă, cei care suferă de astm bronșic sau cei cu tulburări ale tiroidei, copiii și bătrânii trebuie să stea neapărat în camere ventilate sau prevăzute cu aparate de aer condiționat. În timpul zilei, nu lăsați geamurile larg deschise, ci acoperiți-le cu draperii și jaluzele.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.332 secunde