Când se recomandă scoaterea uterului și care sunt riscurile

Vineri, 18 Iulie 2014, 17:21
47994
În cazul unei suspiciuni de cancer de col sau a unor infecții uterine, specialiștii recomandă scoaterea uterului și a colului uterin pe cale chirurgicală, pentru a înlătura aceste riscuri. Procedura se realizează prin mai multe metode, iar pacienta se poate recupera într-un timp foarte scurt.

În cazul în care o pacientă este suspectă de cancer de col și sănătatea sa este pusă în pericol, medicii recomandă histerectomia totală, adică scoaterea uterului femeii.

"Histerectomia totală este o intervenție chirurgicală ce constă în scoaterea uterului împreună cu colul uterin din cavitatea abdominală, spre deosebire de histerectomia subtotală, care implică menținerea colului uterin pe loc și extragerea numai a corpului uterin. Ea poate fi asociată sau nu cu anexectomia, adică operația prin care se înlătură trompa uterină împreună cu ovarul. Această intervenție poate fi făcută printr-o incizie clasică abdominală, pe cale vaginală, laparoscopic, sau printr-o combinație între ele laparoscopic și vaginal.

La Euromaterna putem oferi pacientelor noastre noi metode de diagnostic și tratament pentru o gamă largă a patologiei ginecologice. Intervențiile sunt efectuate atât prin metode clasice, cât și prin metode moderne, minim invazive", explică dr. Dan Mugurel Raica, medic primar obstetrică - ginecologie, în cadrul spitalului privat Euromaterna din Constanța.

În ce condiții se realizează această intervenție

Histerectomia totală se recomandă în patologii diverse ale uterului, în funcție de vârsta pacientei și de dorința de a prezerva funcția reproducătoare.

"Operația se practică în cazul tumorilor benigne voluminoase (fibroame uterine), sângerărilor vaginale abundente ce nu pot fi controlate altfel, infecțiilor uterine, precum și în diverse situații oncologice (tumori maligne). Care sunt riscurile operației?

Histerectomia implică riscul de apariție a complicațiilor minore sau majore, deși în marea majoritate a cazurilor aceste complicații postoperatorii sunt rare, pot apărea complicații generale ca: infecții, leziuni ale intestinelor, vezicii urinare, uretrelor și uretrei, pierderi masive de sânge, formarea de fistule, care presupune o comunicare între intestin, vezica urinară și vagin sau piele, care vor necesita o a doua intervenție pentru a fi rezolvate", mai spune dr. Raica.

Cât stă pacienta spitalizată și ce implică tratamentul

Ca la orice altă operație, recuperarea este ușoară, se externează după trei zile din spital. Nu necesită tratament medicamentos după operație, iar recuperarea completă necesită patru până la opt săptămâni. Pacienta va putea să crească treptat nivelul de efort fizic depus zilnic.

"În primele două sau trei săptămâni este importantă odihna. După această perioadă, pacienta își poate relua o parte din activitățile zilnice obișnuite și chiar se poate întoarce la locul de muncă, dacă acesta nu este foarte solicitant din punct de vedere fizic. În primele două săptămâni post-operator trebuie evitată ridicarea greutăților. La aproximativ șase săptămâni după histerectomie se poate relua activitatea sexuală", completează dr. Raica.  

Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.1565 secunde