Cancerul și diabetul, bolile care-i omoară pe constănțeni

2364
Cancerul și diabetul, bolile care-i omoară pe constănțeni - 48d017ff417fea9de1db8bd8dabef7ed.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii sunt din ce în ce mai bolnavi. O dovedesc evidențele ținute de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, potrivit cărora numărul pacienților incluși în programele naționale pentru boli cronice este în creștere. Principalele afecțiuni care îi "subjugă" pe constănțeni sunt diabetul, osteoporoza, insuficiența renală și cancerul.

Grija zilei de mâine, alimentația dezechilibrată, dezinteresul pentru a vizita, măcar o dată pe an, medicul de familie au repercusiuni asupra stării de sănătate a fiecăruia. Iar cum o bună parte dintre constănțeni ignoră sfaturile medicilor de a se alimenta corespunzător sau de a-și face periodic analizele și investigațiile medicale, mulți ajung să îngroașe rândul bolnavilor cronici. Autoritățile medicale spun că, în ultimul an, a crescut numărul constănțenilor diagnosticați cu afecțiuni grave, care vor trebui să urmeze tratamente pentru restul vieții.
Astfel, la finele lunii septembrie 2010, erau înregistrați, în cadrul programelor naționale, aproximativ 25.000 de constănțeni bolnavi cronici. Cei mai mulți suferă de diabet, fiind înregistrați aproape 19.400 de bolnavi, cu 1.000 mai mulți comparativ cu aceeași dată a anului trecut. Mai mult, diabetologii spun că numărul acestora este într-o creștere constantă în ultimii ani.

A crescut și numărul dializaților
De asemenea, în primele nouă luni ale anului în curs a crescut și numărul constănțenilor depistați cu insuficiență renală - dacă în 2009 erau înregistrați 400 de pacienți care necesitau dializă, în prezent sunt aproape 470.
Un alt program național care a avut mai mulți beneficiari este cel pentru osteoporoză. Potrivit evidențelor CJAS, în Constanța sunt înregistrați aproape 270 de suferinzi, cu aproximativ 115 mai mulți comparativ cu anul trecut. Creșteri se înregistrează și în ceea ce privește programul național de oncologie, în prezent fiind în tra-tament peste 2.350 de constănțeni, cu 20 mai mulți decât în 2009.
În schimb, după cum ilustrează statisticile aceleaiși instituții, a scăzut numărul bolnavilor de tuberculoză (în prezent sunt 1.450 de pacienți care urmează tratament, cu 200 mai puțin față de 2009), a celor diagnosticați cu HIV/SIDA (sunt 806 pacienți monitorizați, cu 20 mai puțin) și a celor cu hemofilie (în prezent sunt 10, iar anul trecut erau 15).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 09 Noiembrie 2010
Stire din Sănătate : Micul dejun ne salvează viața
Vineri, 22 Octombrie 2010
Stire din Sănătate : Soia - alimentul care previne cancerul
Pagina a fost generata in 1.8528 secunde