Cancerul renal, ucigașul ascuns ce poate fi descoperit la o examinare de rutină

396
Cancerul renal, ucigașul ascuns ce poate fi descoperit la o examinare de rutină - fotofondcancerulrenal-1443188018.jpg

Articole de la același autor

Tumorile renale reprezintă a opta cauză de deces prin cancer dintre toate malignitățile. Formele maligne sunt cele mai agresive dintre cancerele sistemului urinar, cu mortalitate mult mai ridicată comparativ cu cancerul vezical și cel prostatic. Important este că acest tip de cancer poate fi depistat ușor și tratamentul poate începe în stadii incipiente.

"Diagnosticul pozitiv al tumorilor renale este în jumătate din cazuri o descoperire întâmplătoare la un examen imagistic de rutină sau indicat pentru o altă afecțiune. Diagnosticul diferențial între formele tumorale maligne și benigne se face în continuare cu dificultate, fiind necesar în majoritatea cazurilor examenul histopatologic. Progresele înregistrate în tratamentul tumorilor maligne renale se datorează folosirii actuale de rutină a ecografiei și examenului CT, care permit diagnosticul tumorii în stadii precoce", explică dr. Gianina Gabriela Șotilă, medic specialist nefrolog, cu competență în ecografie generală, în cadrul Clinicii MEDSTAR 2000 Constanța.

În cazul formelor avansate local și al formelor metastazice, supraviețuirea la cinci ani nu s-a modificat foarte mult comparativ cu statisticile anilor ’70, în ciuda dezvoltării unor noi mijloace de tratament. "Cancerul renal este cea mai agresivă malignitate din sfera urologică, care este posibil să crească în viitor, mai ales prin aportul diagnosticului imagistic incidental. Detecția precoce a acestor tumori permite intervenția și tratamentul în stadii puțin avansate, cu prognostic mult mai bun comparativ cu tumorile diagnosticate în faza simptomatică", mai precizează medicul specialist.

Majoritatea cazurilor de cancer renal sunt sporadice. Cei mai importanți factori de risc asupra cărora specialiștii atrag în mod deosebit atenția sunt fumatul, obezitatea, bolile cronice ale rinichilor, hipertensiunea arterială. "Existența acestor factori de risc nu «garantează» apariția cancerului renal, precum nici înlăturarea lor nu oferă protecție maximă împotriva cancerului", mai spune dr. Șotilă.

Ce simptome trebuie să ne îngrijoreze

În foarte multe cazuri, pacienții nu au simptome îngrijorătoare sau simptome care să apară precoce în evoluția bolii. Pe măsură ce tumora crește, însă, apar semnele care determină prezentarea pacientului la medic. "Triada simptomatică clasică, alcătuită din durere în părțile laterale ale abdomenului, între ultima coastă și șold, sânge în urină și palparea unei mase tumorale, apare destul de rar, doar în zece la sută din cazuri, și este un indicator al bolii avansate. 25 - 30 la sută dintre pacienți sunt însă asimptomatici, iar cancerul este descoperit întâmplător, în urma unor investigații de rutină", ne spune medicul.

Tumoarea mai poate fi trădată și de diminuarea apetitului, scăderea în greutate fără motive evidente, febra cu durată prelungită, care nu apare din cauza unei răceli sau gripe, astenie extremă, anemie, hipertensiune arterială, transpirații nocturne, varicocel, umflarea picioarelor și starea generală alterată.

"În prezent, însă, odată cu progresele imagisticii, diagnosticul inițial al carcinomului renal este, în jumătate din cazuri, întâmplător, la un examen ecografic sau CT, recomandat de obicei pentru o altă afecțiune, respectiv simptomatologie decât cea urinară", completează medicul.

Pentru consultații și tratament de specialitate, puteți contacta Clinica MEDSTAR 2000, la numărul de telefon 0241/638.251, singurul spital privat cu secție de Medicală și paturi de Nefrologie. Internările se fac fie în regim de internări pe Foaie de zi, fie internări pe Foaie de internare continuă. Pacientul trebuie să aibă asupra lui biletul de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist către specialitatea Nefrologie, cardul de sănătate și buletinul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 21 Septembrie 2015
Stire din Sănătate : Răgușeala, semn  de cancer laringian
Pagina a fost generata in 0.6778 secunde