Cancerul pulmonar, favorizat de fumat și poluare

459
Cancerul pulmonar, favorizat de fumat și poluare - danteselena2-1352997995.jpg
Liga Română de Cancer și Federația Asociațiilor bolnavi de Cancer continuă campania de informare și educare a populației în privința cancerului pulmonar. Mesajul campaniei este "O radiografie îi poate salva pe cei dragi", mesaj care explică și faptul că radiografia este cea mai simplă formă de depistare a problemelor pulmonare încă din stadiul incipient. 


Statisticile arată că, în România, mor anual peste șapte mii de bărbați, iar rata de îmbolnăvire de cancer pulmonar este de peste o mie pe an în cazul femeilor. De aceea, specialiștii recomandă ca formă de depistare precoce a acestei maladii, radiografia pulmonară. Aceasta va fi recomandată de medicul de familie atunci când diagnosticul o impune.

Medicii susțin că formele de cancer pulmonar au depășit numărul cazurilor de cancer de sân, vizavi de rata de mortalitate, situându-se pe primul loc în lume.

"S-a demonstrat relația dintre cancerul pulmonar și obiceiul fumatului pentru că în fumul de țigară se regăsesc aproximativ 500 de substanțe nocive, care conduc la modificări asupra mucoasei pulmonare. Aproape zilnic noi depistăm la Spitalul de Pneumoftiziologie cel puțin un caz care se confirmă. Descoperirea lor este tardivă, iar tratamentele sunt limitate", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Elena Danteș, director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie de la Palazu Mare.

Medicul susține că persoanele care trec de 35 de ani și sunt fumătoare trebuie să se prezinte la un control pulmonar, pentru că riscul de îmbolnăvire este foarte mare. În plus, medicul avertizează și asupra faptului că muncitorii care lucrează în medii poluante sunt supuși riscului de îmbolnăvire.

"Fumătorii și cei care muncesc în medii cu poluanți iritanți trebuie să se prezinte la control dacă prezintă următoarele simptome: tuse prelungită, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate și apatie. Riscul de a face cancer crește de patru sute de ori în aceste cazuri", a explicat dr. Elena Danteș.

Raportul Agenției Europene de Mediu arată că o treime din populația europeană este expusă la factorii poluanți și că efectele acestora asupra sănătății sunt foarte nocive. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 23 Octombrie 2012
Stire din Sănătate : Fumatul este o boală și nu un viciu
Miercuri, 19 Septembrie 2012
Stire din Sănătate : Reîncepe programul Stop Fumat la Constanța
Vineri, 14 Septembrie 2012
Stire din Sănătate : Citricele, inamicele poluării!
Pagina a fost generata in 0.302 secunde