Cancerul ovarian - cum se depistează și cum se tratează

3998
Cancerul ovarian - cum se depistează și cum se tratează - cancerovarian1368107724-1368148711.jpg
Cancerul ovarian este o boală gravă, care rămâne de cele mai multe ori ascunsă, neavând simptome specifice în fază incipientă, ceea ce face diagnosticarea precoce foarte dificilă. Pentru a reduce riscul apariției acestei maladii, este esențial să cunoaștem atât factorii de risc, cât și semnele bolii.

Ca multe alte tipuri de cancer, cancerul ovarian poate avea evoluție bună dacă este depistat în stadiile timpurii ale bolii. Din păcate, multe cazuri de cancer ovarian sunt diagnosticate în stadiu avansat. Aceasta se datorează faptului că simptomele sunt silențioase sau nu apar decât atunci când boala a avansat. Cele mai frecvente simptome ale cancerului ovarian sunt: sângerările vaginale neobișnuite, durere în zona abdomenului inferior, adică în zona ovarelor, oboseală accentuată sau pierdere în greutate.

Diagnosticarea în faza incipientă îmbunătățește însă semnificativ șansele de supraviețuire.

"Atunci când cancerul ovarian este descoperit în fază incipientă, când este doar în ovar, 90% dintre femei supraviețuiesc. O femeie ce manifestă simptome sugestive pentru cancerul ovarian trebuie să se adreseze cât mai repede medicului, pentru a obține un diagnostic corect", explică dr. Dana Stănculescu, specialist în oncologie.

v v v

Diagnosticul cancerului ovarian se face prin: l Ecografie abdominală sau transvaginală l Tomografie computerizată sau rezonanță magnetică nucleară l Test de sânge pentru măsurarea markerului tumoral l Laparotomie sau laparoscopie - proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de țesut tumoral l Biopsie - prelevarea unei probe de țesut tumoral pentru a depista existența celulelor canceroase.

v v v

Cancerul ovarian este diagnosticat de cele mai multe ori atunci când boala este în stadiu avansat. Acest lucru se întâmplă și datorită faptului că femeile cred că simptomele se datorează menstruației, menopauzei, alimentației sau le confundă cu probleme banale de stomac sau digestive. Mai mult decât atât, medicii pot uneori să diagnosticheze inițial o afecțiune similară, dar frecvența apariției acestor simptome îi ajută să facă diferența între cancerul ovarian și alte boli.

Multe femei consideră că testul Babeș-Papanicolau poate detecta cancerul ovarian. Cât se poate de fals! Testul respectiv nu diagnostichează cancerul ovarian, ci detectează doar modificări pre-canceroase la nivelul colului uterin, fără legătură cu un potențial cancer ovarian, astfel că nicio pacientă care prezintă suspiciuni de boală nu trebuie să se bazeze pe acest test.

Ce soluții au bolnavele

Tratamentul cancerului ovarian depinde de mai mulți factori, printre care dimensiunea tumorii, tipul tumorii sau alte caracteristici ale tumorii.

"Intervenția chirurgicală se face pentru îndepărtarea tumorii ovariene și a altor organe din jur (dacă este cazul), precum trompe uterine sau uter, și reprezintă primul pas obligatoriu al secvenței terapeutice. Chimioterapia și radioterapia sunt de asemenea folosite în tratamentul cancerului ovarian pentru distrugerea celulelor canceroase", completează dr. Dana Stănculescu. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4016 secunde