Căldura excesivă din apartament nu este benefică organismului

774
Căldura excesivă din apartament nu este benefică organismului - fondcaldura2-1636893852.jpg

Articole de la același autor

Este clar, căldura dintr-un apartament este foarte bună pe timpul sezonului rece, dar, atenţie, în unele situaţii, aceasta poate fi dăunătoare organismului. De fapt, încălzirea excesivă a casei poate duce la apariţia a tot felul de stări, senzaţii. Deci, care este temperatura optimă? Câte grade ar trebui să aveţi în cameră pentru a vă simţi confortabil şi este în regulă şi pentru organism?

De regulă, oamenii spun că o temperatură sub 20 de grade Celsius nu este suficientă într-un cămin, în sezonul rece. Cu toate acestea, percepţia fiecărei persoane în parte asupra temperaturii depinde şi de alţi factori, cum ar fi umiditatea şi presiunea aerului. Astfel, temperatura de 10 °C în umiditate ridicată nu este aceeaşi cu temperatura de 10 °C în zonele uscate. De asemenea, percepţia nu este aceeaşi, indiferent de temperatura exterioară, dacă sunteţi activi sau inactivi. Probabil că vă este mult mai frig dacă nu vă mişcaţi, deoarece metabolismul este inactiv şi celulele nu generează căldură. Acesta este şi motivul pentru care, oamenii recurg la încălzirea artificială pentru a păstra căldura în locuinţe. Atenţie, însă! Încălzirea în exces poate modifica funcţionarea organismului şi poate prezenta unele riscuri pentru sănătate.

Potrivit dr. Doina Mihail, încălzirea adecvată ar trebui să păstreze temperatura mediului între 20 şi 25 °C şi umiditatea în jur de 50%. Orice peste 25 °C este prea cald. Mai mult decât atât, încălzirea excesivă a casei cu lemne de foc poate genera gaze toxice, pentru că, atunci când lemnul copacilor arde, este eliberat dioxidul de carbon stocat. De precizat că dioxidul de carbon este un gaz rezidual la om, adică organismul îl elimină şi reţine oxigenul. Astfel, încălzirea cu lemne a casei poate duce la otrăvire, mai ales dacă există o ventilaţie slabă.

Fumul de la încălzirea excesivă cu lemn conţine, de asemenea, gaze grele, care sunt toxice atunci când sunt inhalate şi provoacă dureri de cap, greaţă, vărsături şi chiar iritare a tractului respirator. În concluzie, este necesar a instala în mod corespunzător sistemul de încălzire a casei cu lemne, împreună cu mecanismul de evacuare a fumului. Cu toate acestea, lemnul poate transporta şi elibera substanţe specifice din natură asociate cu alergiile şi astmul, cum ar fi polenul, chiar şi în cele mai bune condiţii de instalare.

La rândul său, aerul condiţionat este o altă metodă ce poate fi periculoasă, uneori. Motivul? „Puţini ştiu că acest dispozitiv poate usca aerul din casă, eliminând umiditatea în condiţii de utilizare continuă şi intensivă. Ca urmare, atât pielea, cât şi mucoasele, în special mucoasa respiratorie, au de suferit din cauza umidităţii scăzute. În mod similar, fluxul de aer provenit de la acest dispozitiv generează particule care sunt capabile să declanşeze simptome neplăcute la oamenii astmatici sau alergici. Pe scurt, încălzirea excesivă a casei, indiferent de originea sa, poate cauza numeroase probleme”, a precizat medicul. Dintre acestea amintim tractul respirator superior uscat, un somn agitat, ritm respirator modificat. La acestea se adaugă uscarea pielii şi înrăutăţirea simptomelor de dermatită. În plus, mişcarea aerului prin sursa generatoare de căldură atrage alergeni precum praful, polenul şi acarienii, dar şi durerile de cap.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4408 secunde