BOMBA din sticlele de SUC. Băuturile light prăjesc neuronii, iar sucurile naturale provoacă psoriazis

Luni, 30 Iunie 2014, 19:51
3916
În pofida "asigurărilor" comerciale vizavi de conținutul redus de zahăr din băuturile "light", medicii nutriționiști contrazic reclamele. Ei spun că, dimpotrivă, băuturile de acest gen sunt pline de aditivi extrem de periculoși care fac ravagii la nivelul creierului. Cât privește băuturile "naturale", acestea ascund o serie de îndulcitori și aditivi care pot influența sănătatea stomacului, a danturii și a ficatului.

Rafturile magazinelor sunt "pline ochi" de sucuri care mai de care mai atrăgătoare pentru ochiul cumpărătorului, care, nu de puține ori, face greșeala de a pune în coșul de cumpărături un produs pe a cărui etichetă nu își aruncă niciodată privirea. Un gest simplu, dar care ar putea să îi coste scump la sănătate, susțin specialiștii, care atrag atenția asupra substanțelor extrem de nocive pentru organism.

"Monoglutamatul de sodiu, conținut de băuturile light, este o substanță care s-a dovedit că «prăjește neuronii», adică distruge sistemul nervos central al consumatorului, fără ca acesta să aibă habar. Și lista substanțelor care fac ravagii în organism și care sunt conținute de băuturile fără zahăr nu se oprește aici. Ele mai conțin aspartam, ciclamat, substanțe care sunt cancerigene și care dereglează puternic sistemul hormonal. De aici apare menstruația precoce în cazul adolescentelor sau Alzheimerul la persoane foarte tinere. Pe lângă toate acestea, uriașa capcană în care cad părinții este aceea că, dacă nu le dau copiilor decât «un pahar pe zi» aceștia nu devin dependenți de aceste substanțe.

Pentru a evita problemele de sănătate, părinții trebuie să citească cu atenție toate etichetele produselor pe care le cumpără. Dacă acestea conțin mai mult de trei aditivi sau substanțe nocive, este clar că trebuie să renunțe să mai cumpere produsul respectiv", a explicat dr. Cristina Cristache, medic primar chirurg, competență în proctologie și nutriție, din cadrul On Clinic Constanța.

Ce ascund "sucurile naturale"

Cu ambalaje care promit cele mai savuroase licori de fructe, "sucurile naturale" trec de cele mai multe ori pe lângă fructe, dar au, în schimb, un conținut ridicat de aditivi și îndulcitori extrem de periculoși. "Deși sunt comercializate sub titulatura de sucuri naturale, foarte multe produse nu o respectă. Astfel, sunt produse care conțin îndulcitori sintetici ce pot produce, spre exemplu, boli precum lupus sau psoriazis. În prezent, se fac zeci de studii care să ateste aceste rezultate dezastruoase, însă, din păcate, nu există o lege care să oblige producătorii să limiteze lista de substanțe nocive.

Pe de altă parte, nu putem să numim natural un produs care este conservat pentru o perioadă lungă de timp, iar aceste produse au termene de valabilitate de luni de zile. Un alt aspect important este acela că, dacă ar fi utilizați conservanți naturali, prețul produselor la raft ar fi considerabil mai mare, dat fiind faptul că acești conservanți sunt extrem de scumpi. Singurele produse mai sigure sunt cele pasteurizate, prin acest proces fiind prelungit termenul de consum", completează medicul.

Care sunt alternativele

Pentru că este tot mai dificil să avem siguranța că produsele consumate nu ne "păcălesc" și nu ne pun în pericol sănătatea, medicul recomandă o alternativă simplă, dar de efect. Sucurile preparate în casă, din fructe proaspete, pe care să le consumam în ziua preparării. Obiceiul poate continua însă și în afara casei, prin alegerea fresh-urilor de fructe, a limonadei sau a apei cu lămâie.

Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2518 secunde