Bolnavii din Constanța, tratați cu aparatură interzisă în UE!

762
Bolnavii din Constanța, tratați cu aparatură interzisă în UE! - fbb1d0aa8eb214a2ce4aec289a3c6b6d.jpg

Articole de la același autor

Bolnavii de cancer din județul Constanța au ajuns într-o situație disperată. Cei care urmează tratament injectabil și sunt înscriși pe listele medicilor din privat riscă să rămână fără medicamente, din cauza neînțelegerilor dintre Spitalul Județean și centrele private. Pe de altă parte, pacienții care au nevoie de radioterapie riscă să-și distrugă și organele sănătoase, din cauza aparaturii medicale folosite.
Compartimentul de Radioterapie din cadrul Spitalului Județean Constanța are în dotare un singur aparat de radioterapie externă, pe bază de cobalt. Aparatul a fost montat în 2003 și este deja depășit moral și fizic. Și, după cum ne-a declarat dr. Aurora Gache, medic radiolog în secția respectivă, nici nu pot fi tratate toate formele de cancer. "Nu ne încumetăm să tratăm cancerul de stomac sau de pancreas", a specificat medicul. În plus, acest tip de terapie nu mai este folosit de câțiva ani în Uniunea Europeană. "Din câte știu eu, nu se mai folosește în statele europene", a afirmat medicul.
La rândul său, Cezar Irimia, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), a declarat pentru "Cuget Liber": "Cobaltoterapia este depășită, iar în spitalele din România unde a fost depășit termenul de autorizare nu a mai fost reînnoită autorizarea. Dar, în general, în țara noastră, radioterapia este depășită, în condițiile în care în UE cobaltoterapia este interzisă".
De altfel, și pacienții sunt conștienți că, în încercarea de a învinge cancerul riscă să le fie afectate organele sănătoase și să le aducă mai mult chin. "Doctorii vor să facă ceva, să ne ajute, dar cu ce, dacă nu au aparate? Cu radioterapia cu cobalt scapi pe o parte și te îmbolnăvești de altele", ne-a declarat Ioana B., o pacientă care se afla, ieri, în sala de așteptare a Radioterapiei.

Speranțe puse într-un Centru de Radioterapie
Soluția, pentru acești bolnavi, este o aparatură modernă. În statele evoluate, pacienții cu tumori au la dispoziție terapii de ultimă generație, iar speranța de viață a crescut. În țara noastră și inclusiv în Constanța, numărul bolnavilor este în creștere, iar singura lor speranță este drumul la o clinică din străinătate.
De aceea, conducerea Spitalului Județean Constanța intenționează să încheie colaborări cu două lanțuri de spitale din Turcia, renumite pentru tratamentele oncologice: Anadolu și Acibadem. Săptămâna trecută, o delegație a spitalului constănțean a vizitat câteva dintre unitățile sanitare din Turcia și a purtat discuții despre instruirea cadrelor medicale din țara noastră și inclusiv despre înființarea unui Centru de Radioterapie modern în Constanța. "Intenționăm să realizăm un Centru de Radioterapie în curtea Spitalului Județean, într-o clădire nouă. Investiția se ridică la 20 de milioane de euro, iar Consiliul Județean Constanța este dispus să investească această sumă. De asemenea, am discutat cu reprezentanții unităților din Turcia și sperăm să-i convingem să vină să investească aici. După ce vom găsi sursa de finanțare, realizarea centrului va dura aproximativ un an", a declarat dr. Dan Căpățână, managerul spitalului.
Necesitatea unui astfel de centru este indiscutabilă, căci ar duce la creșterea speranței de viață. Rămâne de văzut însă dacă se va materializa, dacă nu va rămâne doar o promisiune deșartă, asemenea altor proiecte. De exemplu, se tot discută despre un spital materno-infantil de ani buni, dar nici până în prezent nu a fost realizat.

A doua opinie vine de la medicii din Turcia
Până la realizarea Centrului de Radioterapie, conducerea Spitalului Județean intenționează să implementeze un sistem de telemedicină în cea mai mare unitate din județul nostru, prin care să poată fi contactați medicii oncologi din Turcia. În acest mod, bolnavii din Constanța vor putea fi consultați și urmăriți de specialiști de peste hotare sau vor putea avea parte de o a doua opinie din străinătate. "Trebuie să stabilim datele tehnice, precum care vor fi medicii și tarifele", a afirmat dr. Dan Căpățână.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8387 secunde