Boli rare tratate în Spitalul Județean Constanța

1278
1
Boli rare tratate în Spitalul Județean Constanța - spitaluljudeteanclinicacirurgiec-1319041083.jpg

Articole de la același autor

Două femei, diagnosticate cu afecțiuni rare, sunt internate în stare critică în Spitalul Județean Constanța. Ele suferă de poliradiculonevrită și respectiv pneumonie, iar tratamentul ce le poate salva viața costă zeci de mii de lei.

Medicii din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța depun eforturi pentru a salva două femei, transferate în cursul acestei săptămâni de la alte unități din județ, care suferă de afecțiuni mai puțin întâlnite.

Trei cazuri în tot atâția ani
În primul caz, este vorba de o femeie de 50 de ani, din Medgidia, diagnosticată cu poliradiculonevrită, o boală neurologică ce afectează rădăcinile nervilor și duce, în scurt timp, la paralizarea membrelor și mai departe, a întregului organism, ducând la deces.
Potrivit medicilor, afecțiunea era deja instalată și în curs de evoluție în momentul în care pacienta a fost transferată de la Spitalul Municipal Medgidia, astfel că, în prezent, starea ei este critică.
"Pacienta este internată în Secția de Neurologie, iar singura terapie care ar putea să o salveze este cu gamaglobuline, care costă în jur de 24.000 de lei. Noi am făcut deja comandă pentru tratament și sperăm ca eforturile medicilor, alături de medicație, să ducă la salvarea pacientei", a declarat dr. Dan Căpățână, managerul spi-talului.
Poliradiculonevritele pot să apară la orice vârstă, la scurt timp după ce bolnavul a suferit de o boală infecțioasă, virală. Se dezvoltă inclusiv dacă pacientul
s-a vindecat de boala infecțioasă. Potrivit dr. Anca Hâncu, specialist neurolog, această afecțiune este efectul unui agent viral asupra unui sistem imunitar slăbit. La Constanța, au fost depistate, în ultimii ani, două cazuri, ambele în această perioadă. Astfel, unul dintre cazuri a fost diagnosticat în 2009, la o persoană de 40 de ani, recent întoarsă de la muncă din Spania, iar al doilea a fost depistat în 2010, la o femeie de 36 de ani, din Oltina.

S-a îmbolnăvit pe litoral
Un alt caz grav, aflat în prezent în grija medicilor constănțeni, este reprezentant de o tânără din Mangalia. Aceasta a muncit toată vara ca bucătăreasă, pe litoral și a început să se simtă rău în urmă cu câteva săptămâni. Inițial, a fost diagnosticată de medicii din Mangalia cu astm, întrucât acuza dificultăți în respirație. În consecință, i-a fost administrat tratamentul corespunzător.
Odată ajunsă la Spitalul Județean Constanța, în stare gravă, s-a descoperit că de fapt suferă de pneumonie și a contractat trei germeni, cel mai probabil pe perioada verii.
"Are o pneumonie foarte gravă, probabil pe fondul unei imunități foarte scăzute. La analize, au fost identificați trei germeni, dintre care unul este Klebsiella. Cazurile de acest gen sunt rare. Pacienta a lucrat într-un mediu cu aburi, probabil avea și afecțiuni preexistente și este posibil să fi făcut o infecție pe care a dus-o pe picioare săptămâni întregi, după care s-a agravat", a declarat dr. Dan Căpățână.
La ora actuală, tânăra este internată în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, fiind conectată la aparatele de menținere a vieții. De asemenea, și în acest caz, tratamentul este costisitor - peste 10.000 de lei -, fiind asigurat însă de spital.

Bani puși deoparte pentru cazurile grave
Dr. Dan Căpățână a arătat că, în ambele situații, costurile terapiei sunt ridicate, iar spitalul a făcut eforturi pentru a le asigura.
"Ambele paciente nu își pot permite să-și cumpere medicamentele, au o situație socială relativ proastă. Dar sunt pacientele noastre și trebuie să avem grijă. Este un exemplu în plus ce vine în sprijinul ideii că spitalul trebuie să aibă un stoc de medicamente de urgență, după cum afirmam în urmă cu puțin timp. Prin intermediul presei, vreau să le transmit constănțenilor să
nu-și imagineze că suntem numai un spital care punem oamenii să-și cumpere medicamentele. Niciodată nu am refuzat să ajutăm cazurile grave și preferăm ca pacienții să-și cumpere medicamentele banale, pentru a avea fonduri pentru a asigura tratamentele pentru astfel de cazuri", a afirmat medicul.



Comentează știrea

anti gunoaie si mizerie din centrul orasului,peninsula si cam in toate cartiere le orasului
20 octombrie 2011
doresc sa protestez impotriva nesimtirii primarului, a parazitismului angajatilor primariei

1, sa va fie rusine ca orasul asta e plin de maidanezi si gropi de gunoi 2,politia locala nu se implica cu mai nimic in solutionarea problemelorscandalurilor nocturne,3,majoritatea angajatilor primariei freaca menta in birouri,nu conteaza ca acum e vara,asa fac si iarna si primavara...sunt doar cateva din nemerniciile aruncate asupra bietilor constanteni de cand a venit ciiuma mazareasca...iata si problema carutelor care merg de-a valma cu gunoaie si peturi -asta cand nu fura -merg rromii sau aia de la tzara nestingheriti de nimeni prin oras,desi e interzis de lege,problema e tot in raspunderea primariei si a politiei locale care e in subordinea lui mazare acum ...ce draku faceti, putorilor?

Articole pe aceeași temă

Joi, 13 Octombrie 2011
Stire din Sănătate : Calorifere fierbinți în spital
Pagina a fost generata in 0.364 secunde