Boala gingivală și multiplele sale cauze. Află cum se tratează

746
Boala gingivală și multiplele sale cauze. Află cum se tratează - boalagingivala-1358442899.jpg

Articole de la același autor

Îmbolnăvirea danturii este strâns legată de o multitudine de afecțiuni, iar efectele pot fi dintre cele mai grave dacă pacientul nu le tratează la timp. Pe lângă igiena precară, boli ca diabetul, bolile hepatice și cardiovasculare sau deficiențele imune favorizează îmbolnăvirea paradonțiului marginal.

Bolile asociate

"Bolile endocrine, ca de exemplu hipo sau hiperfuncția tiroidiană, hipofuncția hipofizară, diabetul zaharat, tulburările hormonale, boala Addison, se însoțesc de modificări directe ale parodonțiului marginal: edem al părților moi, demineralizări sau creșteri ale masei osului alveolar și al maxilarelor. Diabetul zaharat este o boală metabolică ce favorizează instalarea unei rezistențe scăzute la infecții, iar în cavitatea bucală, manifestările cele mai frecvente sunt gingivitele cu tendințe de evoluție spre forme distructive de parodontite marginale cronice, dacă nu se aplică măsuri terapeutice de urgență. Se recomandă vizita de urgență la medicul stomatolog pentru tratamentul specific acestor forme clinice.

Bolile hematologice și cele hepatice se însoțesc de leziuni ulcerative și sângerări ale gingiilor, parodontite profunde, caz în care se recomandă consult de specialitate pentru ameliorarea simptomatologiei. În cazul deficiențelor de nutriție, adică lipsa vitaminelor A, D, B1, B2, PP se recomandă tratamentul de urgență al leziunilor parodontale", ne explică dr. Dorina Contor, medic dentist.

Gingivita și situațiile în care poate să apară

"Gingivitele din cursul unor stări fiziologice hormonale cum ar fi: gingivita la pubertate, gingivita de sarcină, gingivastomatita de menopauză, produc îmbolnăvirea parodonțiului marginal ce necesită intervenția medicului pentru a opri evoluția spre complicații mai grave ca mobilitatea patologică de gradul trei și patru, abcesul parodontal marginal, necrozele pulpare sau pulpitele acute", completează dr. Dorina Contor.


Nevoile pacientului sunt diferite

Indiferent de natura bolii parodontale, tratamentul trebuie să fie început din faza incipientă a bolii pentru a avea șanse de vindecare.

"Tratamentul trebuie început de la primele simptome și trebuie susținut de proceduri multiple și diversificate de tratament , menite să conducă spre ameliorarea evoluției și apoi spre vindecare. Acesta trebuie să fie obligatoriu individualizat și intensiv la fiecare pacient în parte, fiind principala condiție de succes a tratamentului. Tratamentul microbian al inflamațiilor parodonțiului marginal nu se limitează la igienizarea cavității bucale, ci utilizează un arsenal complex de substanțe antiseptice, antibiotice și chimioterapice a căror acțiune va urmări ameliorarea și vindecarea formelor variate de îmbolnăvire a paradonțiului marginal. În cazul bolilor generale, medicul dentist are obligația de a colabora cu medicul specialist pentru un tratament cât mai eficient", adaugă dr. Dorina Contor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 27 Septembrie 2012
Stire din Sănătate : Parodontita sau boala civilizației
Sâmbătă, 29 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Formule de albire a dinților
Pagina a fost generata in 0.4152 secunde