Boala copilăriei care poate provoca infertilitatea bărbaților

8028
1
Boala copilăriei care poate provoca infertilitatea bărbaților - ceafectiune-1440167655.jpg

Articole de la același autor

Oreionul este o infecție virală ușoară care apare cel mai frecvent între trei și zece ani. Semnul clar al bolii este tumefierea, fie pe o parte, fie pe ambele părți a feței copilului, deasupra unghiului mandibulei.

Din moment ce copilul a făcut o dată oreion, nu îl va mai face niciodată, pe parcursul vieții, pentru că a dezvoltat deja imunitate naturală. 

Trebuie știut că oreionul este moderat contagios, în sensul că există un risc redus ca alți membri ai familiei să se îmbolnăvească în același timp.

Debutul bolii este cu febră 38-39 grade Celsius, febră care durează câteva zile, frisoane, cefalee (dureri de cap), astenie, oboseală, mialgii (dureri musculare).

"Deși este, de regulă, o boală a copilăriei, adolescenții și adulții pot, de asemenea, să contracteze oreion. Cât privește simptomele oreionului, acestea sunt: glande salivare tumefiate, inflamate, localizate sub unghiul mandibulei, pe una sau ambele părți ale feței, febră și stare de oboseală accentuată, în unele cazuri, tumefierea glandelor salivare de sub limbă, în special la adolescenți și adulți, inflamație secundară a testiculelor, care este vizibilă, sau a ovarelor ori a pancreasului, care este resimțită ca durere abdominală", a precizat dr. Anca Sima, medic pediatru în cadrul Clinicii Homeomed.

Poate oreionul provoca sterilitate la bărbați?

Oreionul poate afecta, într-adevăr, capacitatea bărbatului de a concepe (adică poate provoca sterilitate la bărbați), dar această complicație este destul de rară.

"Parotidita epidemică, adică ore-ionul, poate determina sterilitatea bărbaților numai în cazul în care provoacă inflamația ambelor tes-ticule. O asemenea complicație se observă numai la 10% din tinerii și bărbații (mai ales cei cu vârste cuprinse între 15-29 de ani) care se îmbolnăvesc de oreion și se întâmplă mult mai rar la băieți cu vârste până la 10 ani", mai spune medicul.

Oreionul este contagios!

Virusul urlian este contagios și se transmite prin picături mici din salivă și mucoasa nazală a cuiva infectat, calea de transmitere fiind prin tusea sau strănutul persoanei cu oreion. Virusul se poate transmite și prin contact direct cu obiectele aparținând unei persoane cu oreion: șervețele folosite, utilizarea veselei sau a altor obiecte la comun.

De reținut! Oreionul este produs de un virus și se transmite prin aer în picături de strănut, tuse ori prin contact direct. Perioada de incubație - când virusul se înmulțește în corp și persoana nu este contagioasă - este de 16 - 18 zile de la expunere. O persoană este contagioasă cu două zile înainte de apariția simptomelor și timp de nouă zile în timpul prezenței simptomelor.

Comentează știrea

Cristina
22 august 2015
Nu rata!

Ce poate fi mai comod decat sa faci bani de acasa, in fata calculatorului? Si...cum ar fi daca cineva te-ar ajuta, te-ar invata cum sa faci asta? Totul este foarte serios! E un proiect nou, de mare amploare si am dori sa ni te alaturi. Te asteptam! Pentru mai multe informatii trimiteti mail la adresa [email protected]

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 11 Iulie 2015
Stire din Sănătate : De ce apare respirația dureroasă
Joi, 29 Ianuarie 2015
Stire din Sănătate : Ce înseamnă ficat mărit
Miercuri, 10 Decembrie 2014
Stire din Sănătate : Când devine periculoasă adenoidita
Pagina a fost generata in 0.3436 secunde