Boala care duce la pierderea dinților

249
Boala care duce la pierderea dinților - fenomenalarmant-1444228191.jpg

Articole de la același autor

Igiena deficitară, fumatul, dereglările hormonale sau unele afecțiuni precum leucemia, anemia sau epilepsia sunt cauzele care duc la apariția bolilor de dinți, iar pacienții ajung să își piardă dantura înainte de vreme. Chiar dacă ritmul de îmbolnăvire nu este

la fel de rapid ca în cazul altor organe, o dantură cu probleme creează complicații pe termen lung, spun stomatologii.

Deși de pe urma danturii "stricate" mulți suferă ani de zile, numărul celor care trec pe la dentist odată la câțiva ani sau doar în cazul urgențelor me-dicale este din ce în ce mai mare. Medicii dentiști subliniază că orice problemă de sănătate orală netratată, inclusiv la copii, poate afecta starea generală de sănătate a organismului. Cel mai recent studiu de piață arată că, la nivel rural, oamenii au început să conștientizeze importanța igienei orale însă, datele de consum sunt în continuare îngrijorătoare: un locuitor folosește acum 1 tub de pastă de dinți timp de 2,5 ani, față de 3 ani, cum ară-tau datele din 2014 însă, în continuare își schimbă periuța de dinți numai o dată la 10 ani.

"Gingiile sănătoase au o culoare roz deschis și nu sângerează la periaj. Dacă gingiile sunt inflamate, problemă cunoscută sub numele de gingivită, pot cauza inflamarea peretelui de susținere al dintelui (boala parodontală) și în final pierderea dintelui.

Afecțiunile gingivale sunt cauzate de placa bacteriană, pelicula aderentă formată din bacterii care se formează permanent pe suprafața dinților.

Dacă nu se intervine, placa bacteriană se acumulează pe suprafața dinților și între aceștia, ducând la apariția iritațiilor și a inflamației gingiilor.

Gingivita, boala despre care vorbim, este cauzată de igiena deficitară, ca urmare a unor afecțiuni grave, precum anemia sau anumite tipuri de cancer, de cauză hormonală în timpul sarcinii, la pubertate.

Astfel, gingivita provocată de lipsa igienei se manifestă după apariția tartrului, cea de sarcină atunci când gravida poartă în pântec o fetiță, adică mama și fătul sunt de același sex, cea de pubertate apare din cauza dereglărilor hormonale și cea asociată cu bolile amintite pentru că medicamen-tele citostatice afectează și dantura", a explicat dr. Cristina Sintea, medic stomatolog.

Boala parodontală, principala complicație

În momentul în care apare gingivita, țesutul gingival afectat se înroșește, se inflamează, crește sensibilitatea și, în unele cazuri, apare sângerarea în timpul periajului și când se utilizează ața dentară. Dacă nu este tratată pe termen lung, gingivita poate ajunge în stadiul de gingivită severă sau paro-dontită.

"Parodontita este o afecțiune mai gravă a gingiilor care înseamnă că țesutul gingival a fost afectat. În plus, parodontita implică și deteriorarea țesutului osos, care, în cele din urmă, poate duce la căderea dinților.

Parodontita este ireversibilă, iar progresia acesteia trebuie oprită cât mai rapid prin intermediul tratamentului aplicat la nivelul dinților și al utilizării produselor terapeutice antibacteriene conform recomandărilor primite din partea medicului dentist. Retragerea țesutului gingival va duce într-un final la pierderea dinților", a mai spus medicul.

Tratamentul gingivitei se poate realiza acasă, printr-un periaj corect al dinților și utilizarea aței dentare, cât și în cabinetul stomatologului prin diferite metode specifice de tratament. Cel mai important aspect în prevenția acestei boli este igiena.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 04 Martie 2015
Stire din Sănătate : Diabetul, depistat la …stomatolog?
Pagina a fost generata in 0.6915 secunde