Bețivii din Constanța bagă spitalul în "comă"

1037
4

Articole de la același autor

Dependența de alcool a constănțenilor costă o avere, spun medicii din cadrul Spitalului Județean Constanța și timp prețios luat din consultațiile celor care au cu adevărat probleme: cardiaci, persoane accidentate sau chiar copii. Ca să nu mai vorbim că, față de un bolnav care ajunge la spital din cauza unui puseu de tensiune sau a unei crize de astm rămâne în urgență una sau două ore, un pacient beat trebuie monitorizat cel puțin 7-8 ore.

Băutura, "boală cronică"

Nu trece zi ca în secția de primiri urgențe a Spitalului Județean Constanța să nu ajungă cel puțin 4-5 constănțeni care să se fi "cinstit bine". Atât de bine încât fie s-au rănit, fie organismul lor a intrat în colaps din cauza băuturii. Oricare dintre aceste situații impune un protocol medical extrem de strict, spun medicii din cadrul secției de primiri urgențe. Astfel că, un bețiv "fură" din timpul altor persoane, cu adevărat bolnave.

"În fiecare zi ne vin cel puțin 5 pacienți, dacă nu mai mulți, care ajung la spital aproape în comă alcoolică. Iar noi suntem obligați să îi consultăm , să le administrăm perfuzii, și, după caz, să le facem și alte investigații mult mai amănunțite, pentru că vin și cu traumatisme care necesită, de exemplu, computer tomograf sau RMN și care ajung și la câteva milioane. Bani pe care îi suportă spitalul. Plus că, un astfel de pacient trebuie monitorizat și câte o noapte întreagă, mai ales dacă a consumat o cantitate foarte mare de alcool. Și sunt persoane recalcitrante care ne îngreunează munca și pentru care se pierde foarte mult timp pentru că s-a ajuns în situația să îi investigăm și să îi tratăm de mai multe ori, ca și când ar avea o boală cronică", a declarat șefa secției de primiri urgențe a Spitalului Județean Constanța, dr. Rodica Tudoran.

Situația creează un lanț de probleme

Secția de urgențe nu este singura care are de-a face cu persoanele alcoolice. Drumul acestora poate continua, dacă specialiștii consideră că este necesar și, pe deasupra alcoolicul a mai săvârșit și o faptă ilegală, la secția de psihiatrie, unde alți medici și asistente consultă și tratează persoana în cauză. Pentru că nu există centre de dezalcoolizare în cadrul spitalelor de stat, singurii în grija cărora ajung dependenții de alcool sunt psihiatrii, iar sarcina acestora nu este deloc ușoară.

"Primim tot timpul pacienți care sunt atât de beți încât la spital ajung în delir alcoolic, adică cu creierul intoxicat masiv de alcool. Pentru fiecare dintre aceștia se impune, pe lângă tratamentul psihiatric medica-mentos și o evaluare psihiatrică. Adică eforturi și muncă din partea echipei medicale pentru niște oameni care nu acceptă că au o problemă pe care ar putea să o rezolve înainte de a le da toată viața peste cap și a o transforma într-un coșmar, atât pentru ei, cât și pentru familie și societate", a explicat dr. Diana Cârjaliu-Meliu, șefa clinicii de psihiatrie din cadrul Spitalului Județean Constanța.

Costuri uriașe pentru spitale

Medicii constănțeni spun că, situația va rămâne aceiași atâta vreme cât familiile nu se implică în rezolvarea problemei și atâta vreme cât o persoană aflată în aceas-tă situație nu alege să lupte cu dependența.

"Reducerea consumului de alcool este asociată cu îmbunătățiri rapide ale stării de sănătate pe termen scurt și cu riscuri reduse de afecțiuni pe termen lung. De asemenea, reducerea consumului de alcool conduce la scăderea riscului de morbiditate și mortalitate la pacienții cu dependență de alcool. De exemplu, un consum redus de alcool este asociat cu îmbunătățiri rapide în cazul bolilor ficatului, depresiei și tensiunii arteriale crescute", explică dr. Cătălin Grasa, directorul medical al Spitalului Județean Constanța.

Asociația Română pentru Promovarea Sănătății a lansat rezultatele primului "Studiu privind impactul economic al consumului dăunător de alcool asupra sistemului de sănătate din România. Acesta este primul studiu de acest tip realizat în România care a vizat impactul economic asupra sistemului de sănătate și care a analizat costurile privitoare la consumul dăunător de alcool și efectele nefaste ale acestuia. Suma totală rambursată de CNAS în 2012 pentru cazurile internate datorită problemelor de sănătate cauzate de consumul dăunător de alcool a fost aproximativ 25 milioane euro. Studiul a început în luna mai 2012 și s-a încheiat în luna octombrie 2013.

Comentează știrea

admirator
23 noiembrie 2013
mai unmanistilor,

de ce nu faceti o sectie speciala pentru alcoolisti? cei primiti cu tot felul de probleme sa nu mai fie lasati afara decat dupa ce sunt dezalcoolizati? Eventual la o statiune de pe malul marii... da bani Ponta, ca e de-al vostru! Sau pe alcolisti ii impuscati direct, ca nu-s maidanezi?

test
24 noiembrie 2013
betie

alcoolicii astia ar trebui pusi sa si platasca spitalizarea singuri. Nu ii obloga nimeni sa bea si dupa sa se faca bine pe banii nostrii...

Costuri uriașe pentru spitale Medicii constănțeni spun că, situația va rămâne aceiași atâta vreme
24 noiembrie 2013
Costuri uriașe pentru spitale Medicii constănțeni spun că, situația va rămâne aceiași atâta vreme

Costuri uriașe pentru spitale Medicii constănțeni spun că, situația va rămâne aceiași atâta vreme

ct
26 noiembrie 2013
aiurea...

ati gasit marea problema din sanatate.... de ce nu spuneti nimic de "managerii" spitalelor? hotii care sifoneaza bugete uriase? de ce toti pacientii isi cumpara tot ce au nevoie? de ce nu publicati bugetul unui spital, sa vada romanii ce imens este? de ce comsumabile se cumpara la preturi diferite,chiar si de 10 ori?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2803 secunde