Bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani, cei mai afectați de uretrită

5050
Un număr alarmant de persoane suferă de uretrită, afecțiune aflată la limita între urologie și dermatologie.
Uretrita este un sindrom clinic ce afectează preponderent bărbații tineri, fiind o cauză a inflamației uretrale. Uretra este canalul care face legătura între vezica urinară și exterior. Uretrita poate fi infecțioasă sau neinfecțioasă și este asimptomatică în aproape jumătate din cazuri.

România este țara cu cea mai mare rată de răspândire a bolilor cu transmitere sexuală din Uniunea Europeană. Motivul este simplu: avem o educație sanitară și sexuală precare, femeile nu sunt obișnuite să meargă regulat la ginecolog și mulți bărbați nu au auzit de urolog.

Infecția se transmite prin contact sexual
Manifestările uretritei constau în apariția unei secreții uretrale, a urinării dificile și a mâncărimii la nivelul orificiului extern al uretrei. Incidența maximă a uretritelor se întâlnește la bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani.
În afara cauzelor infecțioase, dr. Cătălin Belinski, medic specialist Urologie, ne avertizează că trebuie avute în vedere cauzele chimice, mecanice sau inflamațiile care nu sunt de natură infecțioasă, cum ar fi cele din sindromul Reiter, boala Behcet sau Wegener. "Există două clase mari de uretrite, în funcție de agentul cauzator: cele gonococice, reprezentând 20%, cauzate de bacteria numită Neisseria Gonorrhoeae, cunoscută în popor sub numele de gonoree și cele non-gonococice, restul de 80%", relatează specialistul.
Dintre acestea, cele mai frecvente sunt cele cauzate de infecția cu Chlamydia Trachomatis (până la 40%) și de alți germeni, cum ar fi Ureaplasma Urealyticum, Mycoplasma Genitalicum, Trichomonas Vaginalis. Aceste infecții se transmit prin contact sexual.
Uretritele non-gonococice pot fi cauzate și de infecția cu virusul herpetic, candida sau de factori neinfecțioși cum sunt cei chimici, alergici sau autoimuni.
Într-un procent de până la 30% factorul etiologic în cazul uretritelor non-gonococice este necunoscut.

Tratamentul durează șapte zile
Deși punctul de plecare este uretral, în absența tratamentului germenii ascensionează, se înmulțesc și pot cauza infecții ale testiculelor la bărbați și infecții genitale la femei. Potrivit medicului urolog, "Chlamidia este cel mai virulent dintre germenii cauzatori de uretrite non-gonococice putând produce infertilitate la femei".
Cătălin Belinski ne spune că este necesară investigația și tratamentul partenerei și întreruperea vieții sexuale a cuplului sau folosirea prezervativului pe perioada tratamentului, care este, în medie, de șapte zile.
Atunci când uretrita este produsă de germeni Gram negativi ea se asociază cu cistita, simpto-matologiei uretrale adăugându-i-se urinarea deasă, durerile hipogastrice și urinarea cu sânge.

Partenerele din ultimele două luni, supuse controlului
Uretrita este o boală care se poate transmite prin orice tip de contact sexual. Rata de infecție a partenerei variază între 50% și 80%. Medical urolog ne spune: "Cu toate că există forme de uretrită neinfecțioase, care nu se transmit pe cale sexuală, evaluarea partenerei este întotdeauna necesară pentru a se aprecia necesitatea tratamentului și prevenirea răspândirii bolii sau a transmiterii între parteneri atunci când doar unul dintre ei face tratament".
Examenul clinic este extrem de important, de preferat la mai mult de două ore de la ultima micțiune. Se examinează secreția uretrală, urina (primul jet) sau testul esterazei leucocitare.
Pacientul trebuie să se adreseze medicului dacă simptomatologia reapare sau nu dispare după efectuarea tratamentului. De asemenea, pacientul cu uretrită trebuie să informeze toate partenerele din ultimele două luni pentru ca ele să efectueze controlul și să urmeze tratamentul, dacă este necesar.
Foarte important de reținut este că partenera trebuie întotdeauna informată pentru a se putea adresa medicului, pentru un eventual tratament și pentru a nu transmite boala în interiorul sau în afara cuplului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.608 secunde