Banii vă pot aduce un "belșug" de boli

3941
Banii vă pot aduce un
Banii, atât de necesari în traiul de zi cu zi, joacă un rol major în transmiterea bacteriilor. Medicii atrag atenția că bancnotele, dar și monedele au pe suprafața lor o floră microbiană extrem de bogată, ce poate cauza numeroase boli. Singura protecție este spălarea frecventă pe mâini.

O caracteristică esențială a agenților bacterieni și microbieni este capacitatea de transmitere prin intermediul mediului înconjurător. Astfel, atrag atenția medicii, virușii și bacteriile pot fi transmiși în mod direct, prin contactul dintre un bolnav și alte persoane, fie prin intermediul unor obiecte. Iar banii, mijloc de schimb și de plată râvnit de toată lumea, reprezintă cel mai comun mod de transmitere a microbilor, agenți ai bolilor infecțioase. "Atât bancnotele, cât și monedele au o floră microbiană mai mare decât cea dintr-un spital. Prin atingerea banilor, luăm pe mâini din încărcătura microbiană și o transferăm pe piele, pe haine", a afirmat dr. Gheorghe Nicola, medic-șef Secția de Boli Dermato-Venerice din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Bacteriile de pe bancnote
Printre bacteriile care pot fi contractate prin atingerea banilor se numără stafilococul auriu - bacterie întâlnită în mod obișnuit pe piele și în mucoasele nazale -, ce poate cauza infecții minore ale pielii, abcese, dar și afecțiuni cu potențial fatal, precum pneumonie, meningită, endocardită (inflamarea membranei care căptușește cavitățile și valvulele inimii).
La fel, de pe bancnote poate fi luat, prin atingere, Klebsiella pneumoniae (bacilul Friedlander). Este un agent bacterian aflat în materiile fecale ale omului și animalelor, metoda de transmitere cea mai comună este cea fecal-orală și cauzează bronhopneumonie, bronșită, infecții ale tractului urinar. În mod frecvent, afectează persoanele cu alte afecțiuni, precum diabet.
Shigella dysenteria, bacteria responsabilă de dizenterie, se regăsește, de asemenea, pe bani. De altfel, dizenteria, boală infecțioasă contagioasă, mani-festată prin dureri abdominale violente și diaree cu sânge, este numită "boala mâinilor murdare", fiind transmisă de la persoanele cu mâinile murdare de fecale, care nu s-au preocupat de igiena personală după folosirea toaletei.
Alte bacterii sunt: streptococul - cauzează faringită streptococică, meningită, enterobacterul -agent bacterian ce se regăsește în tractul intestinal uman, duce la infecții ale tractului urinar sau la afecțiuni asociate tractului respirator, bacilul piocianic - colonizează pielea, urechea externă, tractul respirator sau intestinul gros, apare frecvent la pacienții cu boli severe, cu imunitatea compromisă sau la cei care au petrecut un timp îndelungat într-o unitate spitalicească; de altfel, este do-bândit, în mod curent, din mediul spitalicesc. Acest bacil poate determina infecții ale tractului urinar, septicemie, pneumonie.
Singura modalitate de protecție împotriva bacteriilor ce se regăsesc pe suprafața bancnotelor rămâne igiena strictă. "Nu pot sfătui evitarea contactului cu banii, din contră doresc tuturor să intre cât mai des în contact cu ei, în ideea să primească mulți bani, nu să-i dea. Sfatul meu este însă să se spele pe mâini, cu multă apă și săpun, după utilizarea lor. Este singura metodă de prevenție", este povața dr. Gheorghe Nicola.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6513 secunde