Avortul spontan - frecvent în primul trimestru de sarcină

1869
Avortul spontan - frecvent în primul trimestru de sarcină - 5c496ff1741d02d71fc6bf8fd8772dd6.jpg

Articole de la același autor

Statisticile arată că 20% dintre gravide suferă un avort spontan. Pierderea unui copil reprezintă o suferință imensă, mai ales pentru o femeie care a încercat o bună perioadă de timp să rămână însărcinată. Medicii le sfătuiesc însă pe femei să nu dispere, căci, în ciuda unui astfel de eveniment dramatic, vor putea duce o a doua sarcină la termen, fără probleme.

Avortul spontan reprezintă în-treruperea sarcinii fără o intervenție externă, înainte de momentul în care fătul poate supraviețui extrauterin. Dr. Ion Niculescu, medic ginecolog la Spitalul Municipal Mangalia, a precizat că, în cele mai multe cazuri, avortul spontan survine până în a 12-a săptămână de sarcină.

Carența hormonală, cauză frecventă
Printre cauzele frecvente se numără carența hormonală, de progesteron, mai precis. "Imaginați-vă hormonii precum combustibilul necesar unei mașini. În cazul sarcinii, hormonii întrețin ducerea la termen a sarcinii. Multe gravide nu au cantitatea de hormoni necesară, motiv pentru care se impune ca până în a 12-a săptămână să ia hormoni. După această perioadă, placenta începe să producă hormonii necesari pentru ca sarcina să decurgă normal. Există însă situații când avortul spontan survine și după primele trei luni", a declarat specialistul pentru "Cuget Liber".
Cauzele care duc la pierderea sarcinii pot fi însă mult mai diverse: genetice (diverse anomalii ale fătului sau chiar ale uterului sau colului uterin, prezența unor infecții (precum toxoplasmoza), a unor boli cu transmitere sexuală (chlamidia, herpesul genital, blenoragia).
O altă pricină poate fi fibromul. "Fibromul nu permite dezvoltarea sarcinii. Are o structură rigidă, nu se dilată odată cu sarcina și duce la dezinserția placentară", a mai spus dr. Ion Niculescu.

Simptome: sângerarea și durerea
Simptomele unei pierderi de sarcină pot fi recunoscute cu ușurință: durerea în partea de jos a abdomenului sau la nivelul spatelui, ce poate fi surdă și continuă sau ascuțită și intermitentă și sângerarea vaginală abundentă. Medicul atrage atenția însă că prezența sângerării nu are drept consecință, în toate cazurile, avortul spontan. Sunt numeroase femei care, după un episod de sângerare care le-a alarmat, au dus la termen sarcina.

Măsuri pentru a reduce riscul pierderii unei sarcini
Cât privește prevenirea unui astfel de eveniment dramatic, specialistul a arătat că nu se poate lua nicio măsură care să îndepărteze acest risc. Se poate, în schimb, ca femeile însărcinate să aibă o conduită care să reducă riscul: să nu fumeze (există studii care demonstrează că riscul fumătoarelor de a naște prematur este mai mare) și să evite locurile unde se fumează, să aibă o dietă alimentară echilibrată, să se odihnească în perioada gravidității și să evite activitățile fizice intense. De asemenea, motivele de stres trebuie evitate - deși nu există date certe care să lege stresul de posibilitatea de a pierde sarcina. La fel, atenție la medicație - aceasta va fi luată numai după consultarea medicului specialist.
Pierderea spontană a unei sarcinii nu înseamnă însă un capăt de drum - având în vedere că, în multe cazuri, avortul spontan survine la prima sarcină. Din contră, a subliniat dr. Niculescu, după un astfel de episod nefericit, femeile pot rămâne din nou însărcinate și pot duce sarcina la termen, fără probleme. Este recomandat însă, în cazul în care trauma suferită este puternică, să fie consultat un psiholog. Discuțiile cu specialistul o va ajuta pe mămică, dar și pe partenerul de viață să depășească momentul și să gândească pozitiv.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3986 secunde