Aveți grijă la colesterol! Creșterea acestuia duce la probleme grave de sănătate

449
Aveți grijă la colesterol! Creșterea acestuia duce la probleme grave de sănătate - colesterolsursawomenfitness-1629218117.jpg

Articole de la același autor

În caz că nu știați, colesterolul este un tip de grăsime produsă în mare parte de către ficat, dar care poate fi preluată și din alimentație. Specialiștii spun că rolul colesterolului în organism este de a menține integritatea celulară, de a sintetiza anumiți hormoni și, desigur, bila, pentru a metaboliza vitaminele liposolubile. De asemenea, într-o anumită măsură, acesta este responsabil cu buna funcționare a sistemului nervos și imunitar.

Înainte de toate, trebuie să știți că există două tipuri de colesterol, HDL, considerat colesterol bun, și LDL, considerat colesterol rău. Rolul acestora este diferit în organism, colesterolul bun având funcția de reciclare a colesterolului rău și, totodată, este responsabil de protecția vaselor de sânge.

Colesterolul rău, însă, se depune pe vasele de sânge, îngustându-le și, în final, blocându-le, îngreunând implicit și activitatea leucocitelor, celulele sistemului imunitar care încearcă să-l anihileze. LDL-ul favorizează astfel apariția bolilor cardiovasculare, fiind factor cauzator în apariția infarctului și a accidentului vascular cerebral. Pentru menținerea sănătății, colesterolul trebuie păstrat în limite normale, cu alte cuvinte, nivelul total de colesterol din sânge nu trebuie să depășească valoarea de 200 mg/dl. Astfel, colesterolul de tip HDL trebuie să aibă o valoare mai mare de 40 mg/dl, iar colesterolul rău, LDL, trebuie să fie mai mic de 115 mg/dl. Conform studiilor, mai mult de o treime din români sunt afectați de hipercolesterolemie. Mai mult decât atât, boala se accentuează odată cu înaintarea în vârstă, din cauza alimentației nesănătoase, a stresului și a sedentarismului. (M.Ș.)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0047 secunde