AVERTISMENT DE LA MEDIC: "Nu vă jucați cu așa ceva. Au apărut primele cazuri după ploaie"
2151
Articole recomandate
Medic: "Modul în care ne raportăm la mâncare este o oglindă a relaţiei pe care o avem cu noi"
13 Aprilie 2024
Transplant hepatic pentru mama a patru copii: "Pacienta nu ştia că are probleme medicale..."
01 Aprilie 2024
Fiica lui Mihai Stoica, mărturisiri emoţionante despre lupta cu cancerul, la o vârstă atât de fragedă
26 Martie 2024
Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra intoxicației cu ciuperci, care poate avea urmări grave. Pe pagina sa de Facebook, acesta a postat următoarele sfaturi:
Ce trebuie să știți:
1. Numărul și gravitatea acestor intoxicații crește în această perioadă.
2. Lipsa unui minim de măsuri de precauție face ca tot mai mulți copii să ajunga la urgențe în stare critică.
3. Riscul instalării de efecte nocive după consumul de ciuperci depinde de: specia de ciupercă (efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile dar uneori și ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substanțe toxice pot avea efecte nocive dar și de modul de conservare și preparare și cantitatea ingerată.
4. ,,Cunoscătorii" nu au nicio șansă să ,,identifice" ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau ligurițe de argint sau a usturoiului și a cepei în vasul în care sunt preparate ciuipecile. Eventualele modificări de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeași reactie la orice ciupercă.
5. Simptomele intoxicației sunt nespecifice.
6. Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree.
7. Ele devin sugestive doar în contextul evidențierii în antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau atunci când apar la mai mulți consumatori ai aceluiași prânz de ciuperci.
8. Gravitatea intoxicatiei depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individual.
9. Copii și cei cu patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută și dezvolta rapid o simptomatologie zgomotoasă
10. La acești pacienți adesea formele clinice sunt grave cu evoluție spre comă hepatică (de multe ori cu sfârșit letal).
Rețineți. Pentru un consum fără riscuri consumați doar ciuperci:
1. Cu aviz fitosanitar din magazine autorizate. Eventuale economii la cele cumpărate de pe stradă, fără aviz fitosanitar, culese de ,,cunoscători". nu merită riscul decontării in vieti omenești.
2. Tinere (aruncați toate ciupercile degradate sau viermănoase, în care s-au acumulat urina și dejecțiile larvelor de insecte) și foarte proaspate.
3. Curățate (prin tăierea părții inferioare murdare a piciorului) și spălate (de 2-3 ori în jet de apă după ce au fost ținute câte 30 minute în apă sărată pentru înlăturarea viermilor).
4. Păstrate în frigider.
5. Întotdeauna preparate.
În cazul intoxicației:
1. Nu temporizați prezentarea la urgențe la primele simptome.
2. Sunați la 112 și chemați Salvarea întrucât este nevoie de evaluare și tratatment într-un serviciu specializat în toxicologie.
3. Intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci (chiar dacă nu au simptome de intoxicație).
4. Puteți începe eliminarea toxicelor prin provocarea de vărsaturi (emeză) prin atingerea luetei (omușor) după ce pacientul ingeră 500 ml apă călduță. Manevra se repetă de 4-6 ori până când conținutul evacuat devine limpede. Această manevră nu mai permite absorbția toxinelor."
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Vineri, 30 Martie 2018
Vineri, 06 Octombrie 2017
Sâmbătă, 04 Februarie 2017
Marţi, 14 Octombrie 2014
Joi, 02 Ianuarie 2014
Sâmbătă, 09 Noiembrie 2013
Luni, 14 Octombrie 2013
Sâmbătă, 28 Septembrie 2013
Vineri, 15 Martie 2013