€ 4.7287
£ 5.3209
$ 4.1834

Mai multe ştiri online:

AVERTISMENT DE LA MEDIC: "Nu vă jucați cu așa ceva. Au apărut primele cazuri după ploaie"

Ştire online publicată Vineri, 06 Iulie 2018. Autor: Cuget Liber Online.
Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra intoxicației cu ciuperci, care poate avea urmări grave. Pe pagina sa de Facebook, acesta a postat următoarele sfaturi:


"Nu vă jucați cu așa ceva. Intoxicația cu ciuperci poate fi letală. Au apărut primele cazuri după ploaie. O familie din Deleni a ajuns la urgențe după consumul ciupercilor culese din pădure. Alți doi copii au necesitat tratament de urgență. Trei pacienți au prezentat forme severe mergând pâna la insuficiență renală acută. Un bărbat de 67 de ani din Heleșteni nu a mai putut fi salvat. Educația pentru sănătate poate face diferența dintre viață și moarte!

Ce trebuie să știți:


1. Numărul și gravitatea acestor intoxicații crește în această perioadă.


2. Lipsa unui minim de măsuri de precauție face ca tot mai mulți copii să ajunga la urgențe în stare critică.


3. Riscul instalării de efecte nocive după consumul de ciuperci depinde de: specia de ciupercă (efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile dar uneori și ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substanțe toxice pot avea efecte nocive dar și de modul de conservare și preparare și cantitatea ingerată.


4. ,,Cunoscătorii” nu au nicio șansă să ,,identifice” ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau ligurițe de argint sau a usturoiului și a cepei în vasul în care sunt preparate ciuipecile. Eventualele modificări de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeași reactie la orice ciupercă.


5. Simptomele intoxicației sunt nespecifice.


6. Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree.

7. Ele devin sugestive doar în contextul evidențierii în antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau atunci când apar la mai mulți consumatori ai aceluiași prânz de ciuperci.


8. Gravitatea intoxicatiei depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individual.

9. Copii și cei cu patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută și dezvolta rapid o simptomatologie zgomotoasă

10. La acești pacienți adesea formele clinice sunt grave cu evoluție spre comă hepatică (de multe ori cu sfârșit letal).

Rețineți. Pentru un consum fără riscuri consumați doar ciuperci:


1. Cu aviz fitosanitar din magazine autorizate. Eventuale economii la cele cumpărate de pe stradă, fără aviz fitosanitar, culese de ,,cunoscători”. nu merită riscul decontării in vieti omenești.


2. Tinere (aruncați toate ciupercile degradate sau viermănoase, în care s-au acumulat urina și dejecțiile larvelor de insecte) și foarte proaspate.


3. Curățate (prin tăierea părții inferioare murdare a piciorului) și spălate (de 2-3 ori în jet de apă după ce au fost ținute câte 30 minute în apă sărată pentru înlăturarea viermilor).


4. Păstrate în frigider.


5. Întotdeauna preparate.

În cazul intoxicației:


1. Nu temporizați prezentarea la urgențe la primele simptome.


2. Sunați la 112 și chemați Salvarea întrucât este nevoie de evaluare și tratatment într-un serviciu specializat în toxicologie.


3. Intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci (chiar dacă nu au simptome de intoxicație).


4. Puteți începe eliminarea toxicelor prin provocarea de vărsaturi (emeză) prin atingerea luetei (omușor) după ce pacientul ingeră 500 ml apă călduță. Manevra se repetă de 4-6 ori până când conținutul evacuat devine limpede. Această manevră nu mai permite absorbția toxinelor."


Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8157 secunde