Ați simțit vreodată pe propria piele ce simte o persoană bolnavă?

143
Ați simțit vreodată pe propria piele ce simte o persoană bolnavă? - trairibolnavi1-1533734599.jpg

Articole de la același autor

Cum să poți ajuta la vindecarea unei persoane bolnave, dacă, în primul rând nu înțelegi exact prin ce trece? Specialiștii spun că a-l înțelege pe bietul suferind este, de fapt, primul pas în vindecarea lui, deoarece boala apare atunci când ne așteptăm mai puțin, iar confuzia și nevoia de înțelegere sunt primele stări care inundă mintea unui pacient.


Psihologul Lenke Iuhoș este de părere că schimbările radicale provoacă nevoi, demonstrate prin comportamentul bolnavului, iar orice confruntare cu o situație stresantă provoacă un șir de așteptări personale, care diferă în funcție de percepția bolii de către pacient. 


"Comportamentul specific bolnavului are o formă adaptabilă, cu elemente care chiar descriu asumarea rolului de bolnav. Altfel spus, persoana bolnavă se adaptează la circumstanțele induse de perioada de criză. Atitudinea celor din jur, fie specialiștii, familie, prieteni, poate ameliora sau agrava starea psiho-emoțională a bolnavului, care se observă imediat în comportamente mici, poate chiar neobservabile. Aici pornește, însă, ideea susținerii unui bolnav, iar sfatul meu este să-i acordăm atenție sporită", explică psihologul Lenke Iuhoș. 


Ea consideră că pacientul poate simți deseori că nu este înțeles, că ceilalți se distanțează de el. Altfel spus, boala nu este ușor de înțeles de persoanele din jur. 


"Este drept că oamenii nu înțeleg de multe ori ce se întâmplă în viața lor, darămite să mai înțeleagă și pe alții. Orice situație neînțeleasă are o greutate, dar nu este scuză ca o persoană să nu se comporte empatic cu un bolnav. Dispunem de capacitatea de a ne pune în situații trăite de semeni, este un sentiment înălțător, chiar divin; este vorba de empatie. Nu este greu să ne alegem comportamentul, să alegem cuvintele în discuțiile cu bolnavii, fără să-i învinovățim de starea lor de sănătate", a completat specialistul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2929 secunde