Atenție maximă la ciuperci! Acestea pot duce la grave probleme de sănătate

140
Atenție maximă la ciuperci! Acestea pot duce la grave probleme de sănătate - intoxicatiacuciuperci1-1531644585.jpg

Articole recomandate

Pentru că afară este foarte cald, multe persoane au tendința de a-și culege singure ciupercile, știind că acestea au o valoare nutritivă ridicată. Din nefericire, pe lângă ciupercile comestibile se cunosc și cel puțin 50 de specii toxice, maximul de incidență al intoxicațiilor înregistrându-se în perioada iulie-septembrie. Tocmai de aceea, spun medicii, perioada de latență (între momentul consumului și cel al apariției simptomelor) și simptomatologia propriu-zisă, permit orientarea către opt sindroame. În general, intoxicațiile cu ciuperci se caracterizează prin: grețuri, vărsături, dureri de stomac, diaree, hepatită acută toxică, insuficiență hepatică, confuzie, delir, halucinații vizuale și auditive, convulsii, comă, hipotensiune arterială sau hipertensiune arterială, deshidratare severă la copii și vârstnici etc. Cel mai grav este că intoxicațiile cu ciuperci sunt date, în special de insuficiența hepatică fulminantă și insuficiența renală, care duc frecvent la deces.


Din acest motiv, prezentarea de urgență la medic este obligatorie în cazul apariției simptomelor menționate, ținându-se cont că apariția simptomelor la un interval mai mare de șase ore de la consum are prognostic grav.


Ca urmare, culegătorilor și consumatorilor de ciuperci li se recomandă să culeagă numai acele ciuperci pe care le cunosc ca fiind comestibile, exemplarele tinere, cărnoase, complet deschise la culoare. 


Testele populare de identificare a ciupercilor toxice (culoarea locurilor de tăietură și ruptură sau apăsare cu degetul, mirosul, gustul, culoarea modificată prin fierbere împreună cu ceapă sau o linguriță de argint) nu sunt dovezi sigure dacă sunt comestibile sau otrăvitoare. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9062 secunde