Atenție la mușcătura de căpușe! Poate provoca boli foarte grave

926
6
Atenție la mușcătura de căpușe! Poate provoca boli foarte grave - atentialamuscaturadecapuse-1401115513.jpg

Articole de la același autor

Deși așteptate de toată lumea, temperaturile ridicate de vară au adus și o mulțime de pericole, spun medicii, care avertizează populația asupra mușcăturilor de căpușe. Netratate, acestea pot provoca afecțiuni neurologice extrem de grave, care necesită perioade mari de tratament și recuperare.

Aproape insesizabile, căpușele sunt considerate de medici adevărate "capcane" pentru cei care ies în parcuri, la plimbare, sau chiar pe plajă.

Nici iubitorii de animale nu sunt feriți de pericole, având în vedere că primele pe care ajung căpușele sunt chiar patrupedele.

"Mare atenție la animalele de companie! În fiecare an, odată cu creșterea temperaturilor, avem de-a face cu un val de insecte care răspândesc o serie de microbi foarte agresivi. Printre acestea, se numără și căpușele, de la care se pot infecta cu microbi ce produc boli foarte grave: boala lyme și febra butonoasă. De altfel, mușcătura de căpușe este dureroasă, provoacă o reacție alergică locală, însoțită de o stare generală proastă. De aceea, este de preferat ca o căpușă înfiptă pe corp să nu fie scoasă la întâmplare", a explicat dr. Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța.

Ce riscă cei mușcați

Indiferent dacă găsim o căpușă pe haine, pe noi sau pe animalele de companie, medicul susține că nu trebuie să o atingem cu mâna neprotejată. Pe de altă parte, o căpușă înfiptă în piele se scoate cu o pensetă dezinfectată, dacă nu am ajuns la medicul specialist.

"Cei care nu aleg să meargă la spital pentru scoaterea căpușei din piele trebuie să știe că aceasta nu se scoate trăgând-o pur și simplu din piele, ci «deșurubând-o» în sensul invers al acelor de ceasornic, pentru a nu se rupe. De obicei, odată ajunși la spital, pacienții sunt preluați de un chirurg sau de un medic infecționist și, după extracția căpușei, se realizează o mică rezecție a rănii provocate de aceasta, pentru a îndepărta țesutul afectat.

Urmează dezinfecția locului și a instrumentului cu care a fost extrasă insecta și se realizează profilaxia cu antibiotice. Aici, medicii de familie trebuie să nu se hazardeze și să țină cont de faptul că, pentru aceste cazuri, singurele antibiotice care combat infecția sunt din grupa tetraciclinelor. Un aspect foarte important în acest sens este că aceste antibiotice sunt interzise la gravide și copii cu vârste sub 5 ani", mai spune medicul.

Primele cazuri de febră butonoasă

De la începutul lunii mai, la camera de gardă a Spitalului de Boli Infecțioase, au ajuns zeci de pacienți mușcați de căpușe. Dintre aceștia, zece constănțeni au fost internați datorită faptului că sufereau de febră butonoasă. Aceștia prezentau simptome precum febră foarte mare, însoțită de dureri musculare, dureri de cap și stare generală proastă.

"Cel mai grav este că, în cazul febrei butonoase, simptomele apar la 3-4 zile după mușcătură. Dacă, însă, vorbim despre boala lyme, acestea pot să se declanșeze la ani de zile distanță de la momentul mușcăturii și să creeze adevărate dezastre neurologice. Boala se aseamănă izbitor cu scleroza în plăci, iar diagnosticarea este extrem de sinuoasă. Necesită timp și investigații extrem de costisitoare, iar pacientul riscă o serie de complicații severe", completează dr. Halichidis. 

Comentează știrea

click the next page
4 iunie 2014
click the next page

electronic hookah pen Stiri Sănătate : Atenție la mușcătura de căpușe! Poate provoca boli foarte grave | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online click the next page http://timjohnsonrealty.com/dekang-e-cigarette/how-much-is-liquid-solder-flux-at-menards.asp

more info here
5 iunie 2014
more info here

e-liquid uk Stiri Sănătate : Atenție la mușcătura de căpușe! Poate provoca boli foarte grave | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online more info here http://www.highscope.org/cheap-e-liquid/why-you-should-use-e-liquid-flavors-to-quit-smoking.asp

you can try here
5 iunie 2014
you can try here

electronic cigarette store Stiri Sănătate : Atenție la mușcătura de căpușe! Poate provoca boli foarte grave | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online you can try here http://iaabo.org/hangsen-e-cig/e-cigarette-flavors-as-an-alternative-solution-for-smoking.asp

Learn Additional Here
6 iunie 2014
Learn Additional Here

thc e liquid Stiri Sănătate : Atenție la mușcătura de căpușe! Poate provoca boli foarte grave | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online Learn Additional Here http://www.highscope.org/best-e-liquid/e-cigarette-brands-is-a-viable-smoking-alternative.asp

learn here
10 iunie 2014
learn here

eliquids Stiri Sănătate : Atenție la mușcătura de căpușe! Poate provoca boli foarte grave | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online learn here http://www.onlinecor.net/dekang-e-liquids/can-the-best-electronic-cigarette-save-your-life.asp

linked here
10 iunie 2014
linked here

hookah pen amazon Stiri Sănătate : Atenție la mușcătura de căpușe! Poate provoca boli foarte grave | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online linked here http://www.highscope.org/hangsen-juice/searching-for-the-right-e-cig-liquid-flavors-kits.asp

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6109 secunde