Atenție la dopurile de ceară din urechi!

311
Atenție la dopurile de ceară din urechi! - cearaurechisursaromaniatv-1626022540.jpg

Articole de la același autor

Fiecare om secretă cerumen, care are rolul de a proteja urechea externă, acesta fiind o substanță secretată la nivelul conductului auditiv extern. Ce nu știu mulți este că această substanță are un efect antibacterian și reține corpii străini care pot pătrunde în ureche. Desigur, cantitatea de cerumen diferă de la o persoană la alta. Potrivit dr. Alexandra Mihai, acumularea de cerumen duce la obstrucția conductului auditiv. În ceea ce privește acumularea cerii, aceasta este favorizată și de tasarea frecventă cu bețisoare igienice, de purtarea protezelor auditive, de purtarea căștilor audio intraauriculare, de hipersecreția de cerumen, dar și de tipul de canal auditiv.

Problema este că, atâta timp cât nu obturează complet canalul auditiv extern, dopul de cerumen este asimptomatic, iar auzul se menține în limite normale fără ca pacientul să simtă disconfort. În cazul în care cerumenul blochează în totalitate canalul auditiv, atunci apare scăderea auzului, perceperea accentuată a propriei voci, zgomote diferite în ureche (vâjâit, țiuit, pocnituri), iar în anumite cazuri vertij și durere articulară.

În același timp, scăderea auzului determinată de obstrucția canalului auditiv extern poate fi continuă sau intermitentă. De exemplu, prezența unui corp străin în ureche, ca dopul de cerumen, favorizează apariția infecțiilor bacteriene și micotice. Acestea, la rândul lor, au o serie de simptome specifice, ce pornesc de la durere, scurgeri de lichid din ureche, prurit. În multe alte cazuri, în încercarea de a îndepărta corpul străin bănuit a fi în ureche, pacientul, prin manevrele de curățare efectuate acasă, produce leziuni traumatice ale tegumentului urechii externe și chiar ale timpanului. În aceste condiții, intervenția medicului ORL-ist trebuie să fie cât mai rapidă, pentru a evita situațiile neplăcute ce pot apărea. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2289 secunde