X
X
Mai multe ştiri online:

Atenție la consumul de alcool! Ce efecte grave poate avea asupra sănătății

Ştire online publicată Marţi, 30 Decembrie 2014. Autor: Andreea NĂSTASE
Alături de bucate care mai de care mai bine primenite, alcoolul este la loc de cinste pe mesele de sărbători. Savurată din plin, "licoarea" nu doar că amețește bine, ci aduce o sumedenie de probleme consumatorilor necumpătați. Așadar, pentru a nu ajunge "de la bal la spital", vorba proverbului, recomandarea medicilor este cumpătarea.


Cum nu sunt puțini cei care găsesc indispensabil alcoolul la masa de sărbători, ajungând de la distracție și voie bună la urgența spitalului, medicii recomandă consumul moderat. Mai ales în perioada sărbătorilor, tubul digestiv, în general, și pancreasul, în special, sunt suprasolicitate de consumul exagerat de alimente bogate în grăsimi, prăjite sau afumate, la care se adaugă băuturile alcoolice. 


"Pancreatita acută este una dintre bolile care poate fi declanșată din cauza meselor copioase, stropite cu alcool, pe care le consumăm din belșug în perioada sărbătorilor de iarnă. Boala produce o serie de complicații dacă nu este depistată la timp și, mai ales dacă nu este tratată. Consumul de alcoolul declanșează apariția bolii prin distrugerea glandelor pancreatice, ce determină eliberarea sucului digestiv în interiorul pancreasului. Boala se ma-nifestă printr-o durere suportabilă, dar persistentă în partea superioară a abdomenului și iradiată în spate. Pot apărea și vărsături intense, repetate, precum și transpirații", explică doamna dr. Mihaela Weis, medic specialist medicină internă în cadrul clinicii Gastromond.


Lichidele fără alcool, o soluție la îndemână
Pe lângă consumul exagerat de alcool, majoritatea problemelor de sănătate din preajma sărbătorilor sunt create și din cauza alimentației. "Trebuie doar să existe un echilibru între alimentele consumate în această pe-rioadă. Așadar, o alimentație corespunzătoare înseamnă în primul rând lipsa exceselor. Cu cât varietatea ali-mentelor consumate este mai mare, cu atât mai mult organismul va primi toate substanțele necesare menținerii sănătății. De altfel, reducerea sau eliminarea din alimentație a produselor grase este o regulă de la care nimeni nu ar trebui să se abată. Și regula nu este de neglijat dacă ne gândim că utilizarea excesivă de grăsimi produce creșterea colesterolului și a riscului pentru apariția obezității și bolilor cardiovasculare. Cât privește consumul de lichide, nu trebuie neglijat faptul că alcoolul poate fi înlocuit cu sucuri sau ceaiuri", a mai spus medicul.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.4046 secunde