Artrita transformă copiii în moșnegi

2682
Artrita transformă copiii în moșnegi - b1788e23531b04081ad1603b38644dac.jpg
Ați observat, de câteva zile, că fiul sau fiica dvs. șchiopătează sau evită
să-și folosească una dintre mâini, acuzând dureri ușoare. Vi se pare, de asemenea,
că ar avea și puțină febră. E posibil să nu fie nimic, dar, la fel, e posibil să fie vorba de o artrită. Boală asociată de obicei cu bătrânețea, artrita afectează un copil dintr-o mie.

Vremea a început să se răcească și sunt destui cei care susțin că resimt schimbările de temperatură în oase. De câte ori nu le-ați auzit pe vecine spunând că le doare genunchiul sau încheietura mâinii și, prin urmare, va ploua cu siguranță? De ceva vreme se plânge și copilul de același tip de dureri? Evită să-și folosească una dintre mâini sau să calce hotărât, acuzând dureri și o senzație de înțepenire a membrului? Este posibil, spun specialiștii reumatologi, ca și copilul să sufere de artrită reumatoidă, cunoscută sub denumirea de "artrită juvenilă". Potrivit specialiștilor, este vorba de o boală a copilăriei, care duce la inflamarea articulațiilor, ce sunt adesea înțepenite și dureroase. Artrita juvenilă afectează, în medie, un copil dintr-o mie și în special fetițele. În plus, diferă și tipurile de artrită juvenilă, în funcție de numărul de articulații afectate: între una și patru articulații dureroase este vorba de o oligoartrită, peste cinci articulații este poliartrită, iar dacă durerile sunt însoțite de febră și urticarie apărută pe mai multe părți ale corpului, este vorba de artrită sistemică.

Evoluția bolii este imprevizibilă
Spre deosebire de adulții diagnosticați cu artrită, în cazul cărora boala este de durată, copiii, cu un tratament corect și mult exercițiu, se vindecă. Trebuie menționat însă că evoluția artritei juvenile este imprevizibilă, în special în primii ani după diagnosticare. "Simptomatologia se poate ameliora sau înrăutăți fără niciun motiv deosebit. În general, copiii cu artrită juvenilă au simptome precum dureri articulare, redoare a articulațiilor; mulți pacienți trec prin perioade cu tulburări de somn, adorm greu și se trezesc des în timpul nopții. Au zile mai bune sau mai rele. Aproximativ 70 - 90% se recuperează fără disfuncții notabile", se arată pe pagina web de informare medicală sfatulmedicului.ro.

Cu tratament, 90% dintre copii se vindecă
Tratamentul va fi prescris de medicul de familie, de pediatru sau reumatolog. Este indicat să apelați și la un oftalmolog, pentru că s-a constatat că micuții cu probleme articulare dezvoltă și afecțiuni oculare.
Această boală poate apărea inclusiv la sugari. Părinții își pot da seama că ceva este în neregulă, căci micuțul bolnav este neobișnuit de irascibil, nu încearcă nici măcar să se târască, potrivit vârstei. Sau, dacă deja a început să meargă, cel mic va prefera să se târască în loc să mai facă niște pași. Pentru dureri ușoare, este chibzuit să se încerce întâi un tratament la domiciliu - comprese reci și calde aplicate pe zonele dureroase, multă odihnă. Însă dacă simptomele nu se ameliorează și apar și alte semne, precum roșeață sau încheieturile se umflă, apelați de urgență la un medic reumatolog sau pediatru.
Copil diagnosticat cu artrită își va schimba stilul de viață și alimentația. Sunt necesare exerciții regulate, va lua mesele la intervale orare fixe și va avea un program pentru ingerarea medicamentelor. Poate fi solicitant, atrag atenția medicii. Important este însă că, dacă terapia este urmată cu scrupulozitate, până va ajunge la maturitate se va vindeca.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 27 Octombrie 2010
Stire din Social : Victimă a războiului dintre părinți
Sâmbătă, 21 August 2010
Stire din Diverse : Somnul de după-amiază sănătate aduce!
Pagina a fost generata in 0.2424 secunde