Apel către medicii de familie să folosească riscograma. "Pot preveni boli grave!"

781
Apel către medicii de familie să folosească riscograma.

Articole recomandate

Ministerul Sănătății a reorganizat, recent, Programul Național de Diabet, măsurile urmând să îmbunătățească modul de monitorizare a glicemiei și tratamentelor necesare pacienților cu diabet. Astfel, au fost create două subprograme, unul pentru diabet zaharat tip 1 și celălalt pentru diabet zaharat tip 2 și alte tipuri de diabet zaharat: tipuri specifice și diabet gestațional.

Ministerul susține că, pentru realizarea unui control optim al nivelului de glicemie, a fost asigurat accesul bolnavilor cu diabet zaharat tip 1 la tehnologii de ultima generație în domeniul dispozitivelor medicale specifice pentru administrarea tratamentului și automonitorizarea nivelului glicemic.

Beneficiile introducerii acestor sisteme moderne de monitorizare și tratament constau în eficientizarea schemelor terapeutice administrate bolnavilor insulino-dependenți și reducerea riscului de apariție a hipoglicemiilor și a complicațiilor cronice specifice diabetului zaharat dezechilibrat, insuficient controlat, precum și a severității acestor episoade. Accesul la sistemele de monitorizare continuă a glicemiei și sistemele de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, precum și a materialelor consumabile aferente acestora este asigurat prin 11 centre de specialitate din țară, în baza unor criterii de eligibilitate. Se estimează că printre beneficiarii acestor dispozitive vor fi și 3.600 de copii.

"Am considerat necesare o serie de măsuri pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu diabet și a reduce riscul de apariție a complicațiilor acute și cronice cauzate de diabet. Însă, să nu uităm importanța prevenției și depistării precoce a diabetului. Un rol important îl are medicul de familie, care are posibilitatea să evalueze riscul de îmbolnăvire a persoanelor din lista proprie prin efectuarea controalelor de rutină și a riscogramei. Fac un apel către medicii de familie să utilizeze riscograma pentru a preveni sau depista în faze incipiente diverse afecțiuni, printre care și diabetul. De asemenea, medicul de familie poate preveni apariția diabetului prin consilierea persoanelor din lista proprie pentru un stil de viață sănătos și o dietă corespunzătoare", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6048 secunde