Antibioticele luate după ureche vă distrug viața!

1802
Antibioticele luate după ureche vă distrug viața! - a23f4ecc97aae620242779f62f22bed5.jpg
Ați răcit de câteva zile, ceaiurile și antitermicele par să nu-și facă efectul, așa că ați ascultat sfatul vecinei și ați luat antibiotice. Este cea mai mare greșeală, atenționează medicii. Din păcate, administrarea de antibiotice, chiar și când nu este cazul, a devenit o practică uzuală în țara noastră. Iar repercusiunile sunt dintre cele mai neplăcute: organismul devine imun la aceste medicamente și apar alte boli, mult mai grave.

Orice exces poate avea urmări. La fel și excesul de antibiotice. Românii văd antibioticul ca pe un fel de panaceu, răspunsul pentru tratarea oricărei boli. Drept pentru care, înghit antibiotice la orice oră, pentru orice afecțiune. Această atitudine este dăunătoare orga-nismului, a subliniat dr. Adrian Streinu-Cercel, medic infecționist.
Antibioticele trebuie luate pentru tratarea infecțiilor provocate de bacterii, nu și pentru cele virale, cum s-a împământenit. Iar dacă ingerați acest medicament, în mod excesiv, în încercarea de a scăpa de un guturai, în momentul în care vă veți îmbolnăvi de o pneumonie sau o meningită, și este într-adevăr nevoie de antibiotic, nu-și va mai face efectul. Din cauza excesului, virușii devin imuni la medicament.

60% dintre infecțiile virale sunt tratate cu antibiotic. Greșit!
De exemplu, este cazul pneumo-cocului, agentul patogen care cau-zează pneumonie sau otită. "Potrivit statisticilor, 60% din infecțiile virale dovedite sunt tratate cu antibiotic. Asta înseamnă că există abuz de antibiotice. În România, în anul 2005, rezistența pneumococului la antibiotice, la penicilină, de exemplu, era de peste 50%. Acesta este un motiv în plus pentru a interveni cu vaccinarea la copii", a explicat dr. Streinu-Cercel.
Administrarea greșită a antibioticelor poate duce la o combatere mai grea a unor boli precum infecții urinare, otite, meningită, infecții dermatologice.

Nu întrerupeți terapiile după bunul plac!
Totodată, administrarea în exces a acestor substanțe farmaceutice poate duce și la apariția unor efecte adverse, a altor boli. Puteți descoperi că v-ați pricopsit cu o infecție micotică ce nu se mai vindecă, o tulburare gastrointestinală, cu diaree severă sau ați dezvoltat o reacție alergică la aceste medicamente.
De aceea, este recomandat să luați antibiotice numai la indicațiile medicului, să cântăriți de două ori dacă se impune să luați aceste medica-mente chiar și după ce v-a sfătuit doctorul (OMS susține că inclusiv medicii fac excese în prescrierea sub-stanțelor respective!) și să respectați cu strictețe tratamentul. Întreruperea terapiei cu antibiotice înainte de termenul impus, doar pentru că vi se pare că v-ați vindecat, are aceleași efecte nefaste: organismul va deveni imun, iar a doua oară veți avea nevoie de un tratament mai lung sau, poate, nu-și va mai face efectul.
***
La nivelul Europei, în 2008, 70% dintre persoanele care răceau se tratau cu antibiotice, fără să consulte măcar medicul de familie. Gradul de rezistență la antibiotice variază de la un stat la altul, dar datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că românii sunt printre cei mai afectați. Mai mult, trebuie spus că ne aflăm pe locul al doilea, după Lituania, la autoadministrarea de medicamente și la "rezervele" păstrate în casă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 13 Octombrie 2010
Stire din Sănătate : Doar oamenii sănătoși răcesc urât
Pagina a fost generata in 0.5249 secunde