Antibioticele cu spectru larg favorizează apariția candidozei bucale

4758
Antibioticele cu spectru larg favorizează apariția candidozei bucale - 70d824bfb41b6e2f1a3358a7d09b8910.jpg
Pete albe la nivelul gurii sau pe limbă, senzație de arsuri și apariția unui gust neplăcut în gură sunt semne clasice ale unei infecții bucale.

Cea mai întâlnită afecțiune de acest tip este candidoza bucală. Aceasta este o infecție determinată de ciuperci ce se dezvoltă la nivelul gurii, limbii și a gâtului. Ea este mai frecventă la nou-născuți, sugari și bătrâni, dar poate să apară la orice altă vârstă. La nou-născuții și sugarii sănătoși candidoza bucală nu reprezintă o problemă serioasă, ea fiind tratată și vindecată foarte ușor.
Potrivit site-ului sfatulmedicului.ro, apariția candidozei bucale este favorizată de unele medicamente care permit ciupercilor să se înmulțească necontrolat. Este vorba despre antibiotice, în special cele cu spectru larg (de exemplu, tetraciclina), contraceptive orale (pilulele) sau medicamente ce scad capacitatea de apărare a organis-mului, precum corticosteroizii.
Un nou-născut poate contacta candida de la mamă, în timpul naș-terii, dacă aceasta are candidoza vaginală. Simptomele apar în medie de la trei până la șapte zile după naștere. Nou-născuții și sugarii au un sistem imun imatur, iar balanța dintre bacteriile și fungii de la nivelul mucoasei bucale nu este încă echilibrată.

Inofensivă, dacă nu e provocată
La copii și la adolescenți, candidoza bucală nu este în mod normal contagioasă. Totuși, copiii cu un sistem imun deficitar pot contacta infecția micotică de la partenerii de joacă sau de pe jucării comune. Un copil cu candidoză bucală poate răspândi ciuperca prin contact direct (orice jucărie care este introdusă în gură, de exemplu). La adulți, însă, infecția micotică poate fi răspândită prin contact sexual oral. Candidoza vaginală este produsă de aceeași ciupercă ce determină și infecția orală.
Ea este prezentă, în mod normal, în cantități mici, la nivelul gurii și a altor mucoase ale organismului. În mod obișnuit, candida nu produce leziuni. În condițiile apariției unor factori favorizanți, ciuperca se înmulțește excesiv și necontrolat invadând țesuturile din jur.

Formele ușoare se vindecă de la sine
Majoritatea cazurilor de candidoză bucală sunt forme ușoare și se pot vindeca prin simpla aplicare locală a unor soluții antifungice. Formele foarte ușoare se pot vindeca și fără tratament medical. Pentru formele severe, tratamentul antifungic local este de maxim 14 zile. În unele cazuri însă, candidoza poate persista timp de câteva săptămâni chiar și sub tratament antifungic. Dacă infecția micotică nu este tratată sau nu se remite spontan există riscul ca aceasta să afecteze și alte organe. Ea se poate extinde la nivelul gâtului (esofagului), a vaginului sau a pielii. Alte localizări ale infecției fungice sunt foarte rare.
În cazul în care s-a pus diagnosticul de candidoză bucală și apar semne de extindere a infecției, precum depozite albicioase la nivelul pielii sau în jurul gurii ori simptomele se agravează sau sunt staționare la șapte zile de la începerea tratamentului ori apare candidoza vaginală, este necesar un consult medical de urgență.

Tratament cu lichide reci și înghețată
Pentru a reduce disconfortul creat de candidoza bucală se recomandă consumarea de lichide reci, precum apă rece sau ceai cu gheață, de înghețate sau sucuri de fructe congelate. Dacă depozitele bucale sunt dureroase se recomandă folosirea paiului atunci când se consumă lichide. De asemenea, este recomandată clătirea gurii de câteva ori pe zi cu o soluție salină. Saramura se prepară din 5 grame de sare și 200 ml de apă călduță.
Pentru a preveni apariția candidozei bucale trebuie menținută o igienă orală cât mai riguroasă, aceasta implicând perierea dinților, curățarea acestora cu ață dentară și folosirea unei ape de gură. Dacă se folosește un antibiotic lichid se recomandă clătirea gurii cu apă imediat după administrarea acestuia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2644 secunde