Angina Ludwig, o boală gravă ce apare după o infecție dentară aparent banală

2190
Angina Ludwig, o boală gravă ce apare după o infecție dentară aparent banală - 6a5ede84f72022a07c28138899bc6d56.jpg
Persoanele care nu-și tratează abcesele dentare riscă să dezvolte boala denumită "angina Ludwig". În fapt, este vorba de inflamarea țesutului moale
sublingual, care poate avea urmări fatale dacă afecțiunea nu este tratată la timp.

Angina Ludwig nu are în comun cu angina pectorală decât denumirea. Angina este un termen ce provine din limba greacă și în-seamnă "strangulare". În cazul inflamării țesutului sublingual, termenul descrie senzația pe care o are pacientul când se îmbolnăvește.
Potrivit medicilor stomatologi, angina Ludwig apare la adulții cu infecții dentare, de obicei cu abcese netratate, localizate la nivelul molarilor doi și trei. Infecția se extinde în spațiul submandibular și duce la acumularea de puroi în țesutul moale sublingual și la inflamarea acestuia.
Astfel, de la o infecție dentară aparent banală, pacientul se poate alege și cu o gâtul tumefiat, imposibilitatea de a-și mișca limba, ba chiar îi va fi îngreunată și respirația - căci edemul, care se dezvoltă destul de rapid, va apăsa pe căile respiratorii. Alte simptome sunt febra și stare generală de sănătate alterată.
Stomatologii spun că, în 90% din-tre cazuri, sursa infecției o reprezintă afecțiunile stomatologice. În restul de 10% dintre cazuri, angina Ludwig poate fi cauzată de o fractură mandibulară, de un traumatism al regiunii cervicale sau de o infecție parafaringiană.
Afecțiunea poate fi tratată - în primă fază, cu antibiotice, administrate intravenos, iar dacă este diagnosticată în stadiile evoluate, chirurgical, pentru îndepărtarea colecției purulente adunată în țesutul moale. Intervenția va fi realizată de un stomatolog sau de un chirurg cu specializare maxilo-facială.
Dacă nu este tratată la timp, angina Ludwig poate pune în pericol supraviețuirea pacientului. Cele mai importante complicații care pot apărea sunt: blocajul căilor respiratorii, extinderea infecției în restul corpului, șoc septic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.808 secunde