Amniocenteza, recomandată femeilor trecute de 35 de ani

133
Amniocenteza, recomandată femeilor trecute de 35 de ani - amniocenteza2-1631883989.jpg

Articole de la același autor

Amniocenteza este o procedură prin care femeile însărcinate sunt puse în gardă cu privire la riscul bebeluşului de a suferi de boli genetice. Astfel, cu ajutorul unui ac pe care medicul îl introduce în uter prin peretele abdominal, se recoltează o mostră de lichid amniotic, în care au trecut celule de la făt. Apoi, mai departe, probele sunt trimise la laborator pentru a fi analizate. De obicei, susţine dr. Melania Ionescu, amniocenteza este însoţită şi de o analiză de sânge a femeii gravide, care urmăreşte şi ea riscul de boli genetice.

În general, femeile sănătoase şi tinere (sub 35 de ani) nu au nevoie de această procedură. Ea le este recomandată celor trecute de 35 de ani sau celor al căror partener are o vârstă înaintată, cuplurilor care au cazuri de maladii genetice în familie.

De precizat că amniocenteza nu este o investigaţie dureroasă, întrucât se foloseşte un anestezic local, însă prezintă un risc, ce-i drept scăzut, de avort, din cauza infecţiilor care pot pătrunde în uter. Perioada în care se face această procedură este, de obicei, al doilea trimestru al sarcinii, între săptămâna 15 şi săptămâna 20. În general, amniocenteza timpurie (săptămânile 11-14) nu mai este recomandată femeilor însărcinate, din cauza riscului crescut de avort şi de alte complicaţii. Există, totuşi, un tip de amniocenteză efectuată în al treilea trimestru de sarcină, al cărei scop este detectarea eventualelor infecţii uterine, dar şi evaluării plămânilor fătului. Atunci, medicul încearcă să afle cât de dezvoltaţi sunt plămânii fătului şi dacă pot ei să suporte naşterea. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0663 secunde